Fundstrat Global Advisors, strategijski i tržišno istraživački provajder, najavljuje da će firma početi sa prihvatanjem bitkoina kao metoda plaćanja za sadržaje putem BitPay-a, navodi se u saopštenju za javnost od 31. jula.

Kompanija trvdi da je ovo prvi put da istraživačka firma poput Fundstrat-a dodaje plaćanje putem bitkoina, koja je omogućila ovu uslugu na svojoj platformi putem platežnog operatera BitPay-a koji je obradio više od jedne milijarde dolara plaćanja u bitkoinu u 2017. godini.

Prema saopštenju za medije, nova funkcija omogućiće institunacionalnim investitorima, finansijskim savetnicima, kao i individualnim i drugim entitetima da koriste bitkoin kako bi kupili pristup Fundstrat-ovim izveštajima o različitim finansijskim sektorima.

Prema šefu BitPay-ovog komercijalnog sektora Soniju Singu, dodavanje bitkoina kao načina plaćanja za Fundstrat omogućiće globalnu bazu klijenata iz Azije, Afrike i Latinske Amerike kojoj "je pre bilo gotovo nemoguće" da pristupi sadržaju firme.

U julu, BitPay je obezbedio BitLicense od strane finansijskog regulatora Nju Jorka, koji je omogućio globalnom platežnom kripto operateru da posluje sa korisnicima u državi, dozvolivši im da koriste bitkoin i bitkoin keš za kupovinu širom sveta.

Suosnivač Fundstrat-a i šef istraživanja, Tom Li, komentarisao je da bi prihvatanje plaćanja u bitkoinu putem BitPay-a učinilo proces "znatno jednostavnijim, bržim i jeftinijim".

Početkom jula, Li je ponovio svoj stav da bi bitkoin do kraja 2018. godine mogao da stigne do 22.000-25.000 dolara, dodajući da njegova nedavna predviđanja nisu neoptimistična u odnosu na prethodno predviđanje od takođe 25.000 dolara. Ranije ovog leta, 27. juna, šef tehničkih istraživanja Fundstrat-a predviđao je pad bitkoina koji se dogodio u junu, a da bi trend pada mogao biti prekinut ukoliko se bitkoin probije iznad nivoa od 6.300-6.400 dolara.

Grafikon tromesečne cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Bitkoin, koji je probio nivo iznad 8.000 dolara protekle nedelje i došao do 8.483 dolara 25. jula, opao je od tada 7,5% i njegova trenutna vrednost (u vreme pisanja ovog članka) je 7.555 dolara sudeći prema podacima Cointelegraph-ovog indeksa cene bitkoina.


 

Pripremio: Bojan Zečević