Istraživanje top 10 poslova sa kriptovalutama u 2017. godini na osnovu povrata investicija (ROI) utvrdilo je da je u proseku svaki od njih ostvario dobit od preko 136.000%, prema podacima analitičara Cripto Finance Conference (CFC) koji su podeljeni sa Cointelegraph-om 27. jula.

Od svih kripto projekata koji su u 2017. godini prikupili najmanje milion dolara, IOTA (MIOTA) zabeležila je neverovatnih 614,934% povrata za investitore, i tako je zapečatila prvo mesto na istraživačkoj rang listi.

IOTA je platforma za kriptovalute bazirana na Internetu stvari (IoT) koja koristi takozvani Tangle sisitem. Protokol se razlikuje od blokčeina, jer ne koristi "blokove" ili rudarenje, već je zasnovana na acikličnom grafikonu (DAG) - topološki uređen sistem u kojem se različite vrste transakcija istovremeno izvode na različitim lancima u mreži. CFC napominje da se od projekta očekuje da do 2025. godine dostigne 75 milijardi povezanih uređaja."

Na drugom mestu je Nxt, blokčein decentralizovani ekosistem koji se fokusira na grupno finansiranje, upravljanje, cloud usluge i razmenu digitalnih sredstava. Investitori u prvobitnom projektu NXT tokena imali su povrat od preko 500.000%.

Blokčein platforma otvorenog koda, Itirijum (ETH) - koju je osnovao Vitalik Buterin, koji je obeležio ambiciju projekta kao ništa manje nego da postane "svetski računar" - je na trećem mestu, nakon što je ostvario više od 141,000% povrata svojim investitorima.

Andrea-Franko Stor, suosnivač i direktor CFC-a, izjavio je o rezultatima:

"Nijedan u top 10 projekata nije imao ROI koji je bio manji od 6.000% - dobici koji su nepojmljivi investitorima na mnogim drugim tržištima. Ovi podaci pokazuju snažnu promenu i mnoštvo primena u stvarnom svetu za kriptovalute. Takođe, ekstremni uspeh infrastrukturnih projekata ukazuje na to da investitori treba da traže osnovna preduzeća koja će redefinisati internet u narednih 10 do 15 godina."

ROI-Driven Crypto Research Findings

Rezultati kripto istraživanja na osnovu povrata investicija. Izvor: Crypto Finance Conference

Nešto ranije ove nedelje, suosnivač Reddit-a Aleksis Ohanijan – čija je firma Initialized Capital bila jedna od prvih investitora u Coinbase - dao je svoju perspektivu za investicije u kriptovalute. Ohanijan je izjavio da se kladi na alatke za izgradnju novonastalog prostora - drugim rečima, na projekte koji grade "snažnu", ali sasvim sigurno "neprivlačnu" infrastrukturu koja će da učvrsti temelje industrije.

 

Pripremio: Nikola Mosurović