Predsednik gornjeg doma ruskog parlamenta pozvao je poslanike da ubrzaju svoj rad na zakonima o digitalnoj ekonomiji koji uključuju nacrt zakona o regulaciji kriptovaluta, prenosi lokalna novinska agencija TASS u utorak, 29. januara.

Valentina Matvienko, koja je na čelu Saveta Federacije od 2011. godine, razgovarala je sa zvaničnicima nekoliko institucija, uključujući Komitet za ekonomsku politiku Gornjeg doma i rusko Ministarstvo za digitalni razvoj, komunikacije i masovne medije. Zamolila ga je da istraži razloge za značajno kašnjenje sa zakonima o digitalnoj ekonomiji, piše TASS.

Prema rečima Matvienkove, ovi zakoni već su proveli godinu dana u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta, bez značajnih promena. Ona je pozvala poslanike da saznaju šta ometa njihovo usvajanje, uz pretpostavku da bi zakoni mogli biti lošeg kvaliteta i da ih treba prepraviti.

Ona je takođe primetila da Rusija ima sve potrebne podatke za digitalni proboj, ali odlaganja sa pravnim okvirom prisiljavaju startape da traže druge nadležnosti.

Ranije ovog meseca, predsednik ruske Dume, Vjačeslav Volodin, objavio je da će zakoni o digitalnoj ekonomiji - uključujući one o digitalnim finansijskim sredstvima, digitalnim pravima i grupnom finansiranju - biti prioritet tokom predstojeće parlamentarne sednice. On je takođe pozvao zakonodavce da stvore povoljno pravno okruženje za razvoj digitalne ekonomije u Rusiji.

Kasnije u januaru, predsednik Odbora za finansijska tržišta, Anatolij Aksakov, odredio je rok za raspravu, navodeći da će parlament preispitati kripto zakon do kraja februara.

Kako je ranije izvestio Cointelegraph, ruski parlament usvojio je kripto zakon tokom prvog čitanja u maju 2018. godine. Međutim, nakon dopune, konačna verzija je dobila kritike od pripadnika kripto industrije, a kasnije je vraćena na prvu fazu čitanja.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić