SIX Grupa, matična kompanija švajcarske najvažnije berze, otkrila je da je "otvorena" mogućnost pružanja usluge trgovanja kriptovalutama na njenoj digitalnoj trgovačkoj platformi. Platforma, koja je još u razvoju, trebalo bi da počne do sredine 2019. godine, izjavio je portparol SIX Grupe u intervjuu za švajcarske medije 15. jula.

Švajcarska grupa za infrastrukturu i razmenu (SIX) posluje na najvećoj berzi u zemlji i planira da pokrene "potpuno regulisanu" platformu za trgovanje digitalnim sredstvima do sredine 2019. Usluga je postavljena tako da nudi "kompletan" asortiman usluga, uključujući inicijalne ponude novčića (ICO) i konsalting za one ICO projekte koji nisu klasifikovani kao hartije od vrednosti.

U intervjuu za Swissinfo portparol SIX grupe Stephan Meier tvrdio je da postoji "stvarna potreba" za uspostavljanje "transparentnosti i odgovornosti u kripto-svetu". Prema Meieru, to bi bilo od koristi i preduzećima i investitorima u kripto industriji i učesnicima tradicionalnih tržišta.

"Za to su zainteresovani ne samo tradicionalni pružaoci finansijskih usluga i investitori, već i brojne kompanije i investitori koji žele da iskoriste nove digitalne mogućnosti za prikupljanje kapitala i trgovinu digitalnim sredstvima."

Meier je pojasnio da SIX Grupa još nije donela odluku o tome koji će "specifični proizvodi biti ponuđeni za spisak i trgovinu" na budućoj platformi, naglašavajući da cje pitanje o tome da li će biti dostupno kripto trgovanje još uvijek "otvoreno".

Dodao je da će kompanija "tehnički biti u mogućnosti da doda različita digitalna sredstva na platformi", naglašavajući da će svako digitalno sredstvo pre nego što bude dodato, biti podvrgnuto "postupku provere vrednosti".

Stephan Meier je takođe tvrdio da kompanija "želi da izgradi most između tradicionalnih finansijskih usluga i digitalnih zajednica". Naglasio je da SIX Grupa radi u "bliskoj konsultaciji" sa regulatornim vlastima kako bi saznala" u kojim oblastima može biti potrebno prilagođavanje ili dopunjavanje zakonskog okvira."

Ranije ove nedelje, Švajcarska je rangirana kao druga "najpovoljnija" zemlja za ICO u pogledu sredstava koja su pokrenuta, nadmašuje je samo SAD.

 

Pripremio: Nikola Tasić