Tor, digitalni softver sa fokusom na privatnost, sada prihvata donacije u raznim kriptovalutama, jer se novi portal za kripto donacije pojavio na sajtu 18. marta.

Sajt sada prihvata devet vodećih kriptovaluta: bitkoin (BTC), bitkoin keš (BCH), deš (DASH), itirijum (ETH), lajtkoin (LTC), monero (XMR), stelar lumens (XLM), augur (REP) i zkeš (ZEC).

Torova stranica za kripto donacije ohrabruje korisnike da “se zalažu za univerzalna ljudska prava na privatnost i slobodu i pomažu da Tor bude robustan i siguran.” Na stranici se takođe navodi da korisnici mogu kontaktirati projekat ako žele da doniraju u kriptovaluti koja nije navedena tamo.

Tor Project je neprofitna organizacija koja nudi besplatan softver otvorenog koda za onion routing, tehnologija razmene anonimnih informacija. Pored toga, Tor ima dve zvanične verzije svog pretraživača: Tor Browser i TorBro. Glavna svrha korišćenja Tor Browser-a je da ostane anonimna i da zaobilazi cenzuru skrivajući IP adresu.

U vreme objavljivanja vesti, iz Tor Projekta nisu odgovorili na zahtev Cointelegraph-a za komentar o dodavanju kripto-donacija.

Zemlje u kojima je Internet bio jako cenzurisan, kao što su Venecuela, Rusija i Kina, uvele su zabrane na Tor i slične tehnologije, kao što su virtuelne privatne mreže.

Ranije ovog meseca, šef Odbora za finansije Nacionalnog parlamenta Francuske predložio je zabranu anonimnih kriptovaluta, ili takozvanih “privacy coins”, kao što su ZEC i XMR.

Zajednica Tor i kripto zajednica dele etose privatnosti i decentralizacije. U 2017. godini, istraživači sa Univerziteta Vaterloo u Ontariju, Kanadi i Univerzitetu Concordia u Kvebeku, uveli su sistem zasnovan na blokčeinu koji koristi tehnike “onion routing” kako bi se olakšali anonimni transferi.

 

Pripremila: Majda Petrović