Ponedeljak, 21. januar: kriptovalute beleže pad širom tržišta, sa skoro svim kriptovalutama među prvih 100 u crvenom. Top 10 novčića su izgubili između 3 i 7 procenata na dan, po podacima sa Coin360.

Market visualization by Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoin (BTC) je u padu za oko 4% u vreme pisanja. U roku od 24 sata je sa oko 3.755 dolara pao na oko 3.570 dolara.

Uprkos nezgodnoj nedelji, glavni novčić je obišao ceo krug u pogledu cene u toku sedam dana i trguje se po ceni nižij od samo 0,5% u odnosu na prethodni ponedeljak. Mesečni gubici su značajniji i iznose 11% prema CoinMarketCap-u.

Bitcoin 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene bitkoina. Izvor: CoinMarketCap

Ripl (XRP), koji je trenutno najveći altkoin po tržišnoj kapitalizaciji, je u padu uzmeđu 3 i 4 procenta na dan i trguje se za oko 0,317 dolara u vreme pisanja. Tržišni udeo ripla trenutno iznosi 13 milijardi dolara - u poređenju sa oko 12,2 milijarde dolara za itirijum (ETH).

Nakon nestabilne sedmice, ripl je pao za 2,4% u nedelji, ali mesečni gubici su znatno veći, na 13,6%.

Danas, fintech startup ‘Crypto Garage’ objavio je da je njegov sistem za bitkoin poravnanja koji koristi Blockstream-ov Liquid Sidechain bio prvi blokčein finansijski projekat koji je dobio zeleno svetlo u okviru regulatorne test šeme japanske vlade.

Ripple 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene ripla. Izvor: CoinMarketCap

Drugi najveći altkoin itirijum (ETH) je pao 5% za dan, i trguje se za oko 117 dolara u vreme pisanja. Uprkos snažnom rastu cene na preko 130 dolara, 15. januara, itirijumov kontinuirani pad ga je doveo na sličan nivo u odnosu na pre nedelju dana, sa padom od nešto manje od 1%. Na mesečnom nivou itirijum je u porastu za 2,17%.

.

Ethereum 1-month price chart

Mesečni grafikon cene itirijuma. Izvor: CoinMarketCap

Preostalih dvadeset novčića na CoinMarketCap-u su u crvenom, sa gubicima u rasponu od 2 do 8 procenata. Maker (MKR), rangiran na 20. mestu, je najslabiji - sa gubitkom od 8,13% na dan u vreme pisanja. Lajtkoin (LTC), rangiran na 8. mestu po veličini, takođe je pao za skoro 5%, a kardano (ADA), na 11. mestu, je pao za više od 4% na dan.

Tron (TRX) je trenutno jedini među top 20 koji je u porastu, sa solidnih 2,86% na dan.

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta iznosi oko 119 milijardi dolara u vreme pisanja, sa padom od 4,3% na dan, ali praktično nema promena na nedeljnom nivou.

7-day chart of the total market capitalization of all cryptocurrencies

Nedeljni grafikon ukupne tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta sa CoinMarketCap-a

Britanski investitor i preduzetnik Alister Miln danas je izneo prognozu da će naredni rast kripto tržišta odrediti koji će javni blokčeinovi postati vodeći u industriji. Miln je izrazio veliko poverenje u bitkoin, hrabro izjavljujući da:

„Verovatnoća da bitkoin ponovo dostigne svoju maksimalnu cenu ikada i da je ne nadmaši čini se jako malom. Svaki novi talas usvajanja predstavlja red veličine veći nego prethodni.”