Nedelja, 29. jul: kripto tržišta su zebeležila divergentne trendove u protekla 24 sata, sa devet od deset najvećih kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji koje su blago u zelenom, prema Coinmarketcap-u.

Market visualization

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoin (BTC) je u proteklih 24 sata neznatno porastao za manje od jednog procenta i trguje se za oko 8.206 dolara u vreme pisanja, sa dnevnim maksimumom od 8.285 dolara. Glavna kriptovaluta ove nedelje dostigla je čak 8.431 dolara, nakon oporavka kripto tržišta koji je počeo sredinom jula. Zadržavajući neke od najvećih dobitaka među prvih deset novčića tokom protekle sedmice, bitkoin je sada skoro 39% u porastu tokom proteklog meseca.

Bitcoin 1 month price chart

Mesečni grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Bitkoinova tržišna dominacija nad altkoinima i dalje raste, trenutno iznosi gotovo 47,5%.

Percentage of Total Market Cap (Dominance)

Procenat ukupne tržišne kapitalizacije (dominacije). Izvor: Coinmarketcap

Itirijum (ETH) je u zanemarljivom padu tokom 24 sata, trgujući se za oko 466 dolara u vreme pisanja. Glavni altkoin održava vrednost na oko 460 dolara, nakon što je zabeležio dnevni maksimum od 470 dolara. Tokom prošle nedelje, ETH je 25. jula dostigao maksimum od 483 dolara.

Ethereum weekly price chart

Nedeljni grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Ukupna tržišna kapitalizacija iznosi oko 297 milijardi dolara u vreme pisanja, a ranije ove nedelje je dostigla 304 milijarde dolara.

Total market capitalization chart

Grafikon ukupne tržišne kapitalizacije. Izvor: Coinmarketcap

TRON (TRX) je zabeležio najveće dobitke u proteklih 24 sata, nakon što je dobio skoro 8,5% u vreme pisanja. Ove nedelje, altkoin je ušao u top deset novčića po tržišnoj kapitalizaciji, nakon što je prestigao teter (USDT). U vreme pisanja, tržišna kapitalizacija TRX-a iznosi oko 2,6 milijardi dolara, dok je tržišna kapitalizacija tetera sa 2,7 milijardi dolara pala na sadašnjih 2,5 milijarde dolara, prema Coinmarketcap-u.

Ranije ove sedmice, 26. jula, Komisija za hartije od vrednosti i berze (SEC) zvanično je odbila peticiju blizanaca Vinklvos, koja je imala za cilj razmatranje prethodnog odbijanja njihovog bitkoin trgovačkog fonda (ETF) iz marta 2017. godine.

Posle toga, komesar SEC-a, Hester M. Pirs, objavio je zvanično protivljenje drugom odbijanju zahteva Vinklvosovih. Pirs je tvrdio da je finansijski regulator prekoračio "svoju ograničenu ulogu" jer se fokusirao na karakteristike osnovnog BTC tržišta, a ne na derivate koje je podnosilac zahteva nameravao da navede.

Nasdaq je 27. jula održao privatni sastanak sa predstavnicima tradicionalnih finansijskih i kripto-industrijskih firmi kako bi razgovarali o tome kako "da dovedu [kripto] industriju na put ka legitimnosti".

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić