Toyota Financial Services i R3 Konzorcijum objavili su početak saradnje. Zajedno će obavljati istraživanja i razvijati  blockchain aplikacije.

Ujedinjujući najveće banke i korporacije na svetu, R3 Konzorcijum traži rešenja kako da primeni blockchain rešenja u finansijskom sektoru.

Primena blockchain-a

Kada je konzorcijum osnovan, delovalo je da su banke i finansijske institucije opčinjene blockchain tehnologijom. To i ne čudi, jer je svet uvideo da su kriptovalute kreirane na temeljima blockchain tehnologije. Što je više igrača iz finansijskog sektora želelo da istraži blockchain, to se o njemu više pričalo.

Međutim, što je više entuzijasta iz ne-finansijskog sektora zaronilo u istraživanje potencijala tehnologije, mnoge primene tehnologije su se već pojavile. Tako da ne iznenađuje što se konzorcijumu pridružuju institucije koje nisu banke.

Potencijal blockchaina prevazilazi finansijski sektor

Toyota Financial Services je jedan od poslednje priključenih članova R3 grupe. Partnerstvo će postati veoma interesantan eksperiment spajanja distributivnog registra sa automatskim finansijskim servisima. Partnerstvo se vodi zajedničkim ciljem istraživanja i testiranja  distributivnog registra sa fokusom na ne-finansijske primene.

Kris Balinger, CEO Toyota Financial Services, je izjavio:

“Verujemo da će dodatne primene tehnologije u proizvodnji i prodaji automobila biti od koristi našim korisnicima. Toyota Financial Services srdačno prihvata priliku da doprinese razvoju i napretku R3 ekosistema.”

R3 diversifikuje bazu članova

Toyota Financial Services je finansijski i osiguravajući brend u SAD-u.

David Ruter, CEO R3, dao je svoj komentar:

“Oduševljeni smo što se Toyota Financial Services pridružuje našoj rastućoj mreži institucija. Tehnologija zasnovana na distributivnom registru ima potencijal da uvede revoluciju u infrastrukturu finansijskih tržišta. A mi nastavljamo da diversifikujemo bazu članova.”

Kako će Toyota primeniti distributvni registar?

Toyota još nije otkrila projekte na kojima će otpočeti zajednički rad. Međutim, zna se u kom pravcu ide. Za početak, online distributivni registar omogućava praćenje vlasništva što je moguće primeniti na automobile i delove dok se premeštaju po fabrikama ili državama.

Belinger je podsetio na tragični zemljotres i cunami koji je 2011-e pogodio Japan i doveo do zatvaranja 2 fabrike. Od tada kompanija traži način kako da efikasnije i preciznije vodi registar o hiljadama delova koji se koriste u proizvodnji automobila, pogotovo u situacijama kada se iznenadno prekine lanac snabdevanja.  Smatra se da bi primenom distributivnog registra Toyota bila mnogo efikasnija.