Ukupna tržišna vrednost digitalnih valuta je oko 500 milijardi dolara i ukupna sredstva su povećana kroz ICO projekte koji sada prelaze 3 milijarde. Ipak, “balon generacija” nije prihvaćena od strane tradicionalnih banaka (ček ni neobanaka). Razne banke širom sveta nisu srećne zbog toga što sve više ljudi kupuje bitkoin. Videli smo veći broj banka koje gase račune svojih klijenata zbog ove aktivnosti.

Južna Koreja je zabranila svojim tradicionalnim bankama da se bave virtuelnim valutama. Super-čudna odluka zemlje koja je "raj" za trgovanje kriptovlautama, procenjuje se oko 20% globalnog bitkoin trgovanja. To je oko 10 puta više udela u svetksoj ekonomiji. Grube procena govore da jedan milion Južnokorejanaca poseduje bitkoin. Vlada ove zemlje će zabraniti manjinama kao i strancima trgovanje virtuelnim valutama ili otvaranje bankovnih računa u zemlji.

Banke imaju "malo ili ni malo želje" da se umešaju u tržište bitkoina i kriptovaluta plašeći se balona i nezakonitih aktivnosti koje se povezuju sa njima, navodi nam izvršni direktor Credit Suisse-a. Glavni finansijski organ ING-a je takođe zabrinut po pitanju kriptovaluta, navodeći da iako je digitalna imovina efektivno sredstvo trgovine, banke neće predlagati ili deliti savete svojim klijetima da ulažu u njih. TD banka naime pokušava da blokira kupovinu bitkoina, iako kompanija uglavnom izvodi rutinske kontrole po pitanju pogleda na celu stvar.

PNC banka je nadavno pripretila jednom od svojih klijenata zbog kupovine bitkoina. Barclys je ugasio studentski račun nakon njegovog poslovanja putem bitkoina. Britanske banke zatvaraju račune kompanijama koje barataju kriptovalutama, prisiljavajući ih da otvore račune u Gibraltaru, Poljskoj i Bugarskoj. Anson Zeali, šef singapurskog udruženja za Cryptocurrency i Blockchain Industry Acces, navodi da je njegova organizacija čula od 10 kompanija da su se susretale sa problemom vezanim za bankarske odnose u Singapuru. Čio Hok Lai, predsednik Singapurske Fintech asocijacije, je izjavio kako su neki članovi njegove organizacije iskusili zatvaranje svojih bankovnih računa.

Pre nekoliko meseci, Visa je objavila da će suspendovati sve kripto debitne kartice izvan Evropskog ekonomskog prostora. Sada se ispostavlja da će Mastercard uraditi totalno istu stvar. Džoš Braun, glavni izvršni organ Ritholtz Wealth menadžmenta, kupio je nešto kripta. Ipak, Braun koji pomaže u upravljanju pola milijarde dolara nije još uvek konvertovao valutu.

Nazovimo stvari svojim pravim imenom - tradicionalne banke mrze kripto. Ipak ova mržnja proističe od nedostatka razumevanja, straha od neizvesnosti i lenjosti pre nego od čiste mržnje. Zašto banke nisu voljne da razumeju ovo pitanje? Prvo, banke već imaju veliki, razumljivi i razvijeni biznis i nisu zainteresovane za jedan novi mali poduhvat. Drugo, zamislite službenika na delu. On/ona je star 40/50 godina, nije dobro plaćen, bez ikakve perspektive u daljoj karijeri.

Njihov tok misli  je okrenut ka prošlosti (umesto ka budućnosti), i njihove odluke su u skladu sa izbegavanjem loših stvari umesto da su usmerena ka usvajanju i rastu novih. Gledaju veliki broj transakcija dnevno i ponekada vide neku čudnu transakciju koja je konverzija kripta....i onda je blokiraju. Zašto? Ne zato što su oni loši ljudi. Jednostavno zato što oni ne znaju ništa o blokčeinu, kriptovalutama i ICO-u. U njihovom svetu "sve što je čudno je zabranjeno" i ako naprave grešku, biće otpušteni. Zbog toga, oni šalju stranu ili dve neinspirativnih pitanja, i potom samo blokiraju račun.

Zašto ne mogu postojećih 25 kripto-prijateljskih debitnih kartica i novo-osnovanih osam neobanaka koje podržavaju ICO i kripto su prijateljski nastrojene da reše ovaj problem? Budući da su to polu-rešenja (to je kao lepiti sve više i više flastera na ruku inficiranu gangrenom). U suštini zavisimo od naše partnerske banke. I ako dosegnemo neke veće iznose u okviru svjih novčanih tokova (ustvari, poslovna strategija takvih partnerskih banaka koja se slažu sa takvim dodatnim rizicima je da "udavite" svoje transakcije u njihovo osnovno poslovanje tako da ih ne primete i prime dodatni prihod za izlaganje riziku), rizicima kojima će u ovoj banci pristupiti viši bankari (regulatori i korespodentske banke) i biće potegnuto pitanje o prestanku saradnje sa vama, možda nećete biti eliminisani već samo odloženi na neki kasniji datum. To je razlog zašto tražimo banku negde u SAD, za kupovinu - koja će biti fokusirana samo na ovu vrstu startapova i ovog tipa izvora sredstava.


 

Pripremio: Bojan Zečević