Nekoliko tradicionalnih investitora je iznelo svoje mišljenje o bitkoinu dok njegova cena kruži oko svog rekorda. Tokom jutarnjeg trgovanja 8. decembra 2017. godine, valuta je dostigla brojku od preko 16.000 dolara po novčiću, a na jednom tržištu je probila cenu od čak 18.000 dolara.

Zahvaljujući svojoj fenomenalnoj trgovinskoj preformansi, nekoliko investitora milijardera su izneli svoje utiske o najjačoj kriptovaluti bitkoin, fokusirajući se na ideju da mu nedostaje unutrašnja vrednost.

Skepticizam o bitkoinovoj unutrašnjoj vrednosti

U svom komentaru, legendarni investitor i aktivista Karl Isah kaže da ne razume bitkoinove preformanse i da on misli da je to balon.

"Ja ne razumem to... Ako čitate istorijske knjige o svim ovim balonima, onda je to to."

U međuvremenu, milijarder Voren Bafet, koji se smatra najboljim investitorom svih vremena kada je vrednost nečega u pitanju, je takođe posavetovao investitore da se drže podalje od najpopularnije virtuelne valute zato što je to samo "privid (fatamorgana)" i vodi nas ka teritoriji mehura.

"Budite podalje od toga, to je samo privid... sama ideja da to ima neku veću unutrašnju vrednost je šala. To je način emitovanja novca."

Istaknuti milijarder i osnivač jednog od najvećeg hedž fonda na svetu, Rej Dalio, još uvek je veoma oprezan u svojim izjavama:

"Bitkoin je balon... Špekulanti misle da ga mogu prodati po većoj ceni...i dakle, to je balon."

Po trenutnoj ceni i dalje je potcenjen

Međutim, bivši hedž fond i Vol Strit menadžer Majkl Novograc tvrdi da su bitkoin i druge kriptovalute prave i da bi bitkoin mogao biti alternativa ili zamena za zlato. On je dodao da bi cena bitkoina mogla otići preko 40.000 dolara pre kraja godine.

"Celo tržište kriptovaluta je 300 milijardi. To je ništa. Ovo je globalno. Imam utisak da ovo može otići dosta dalje."

Suosnivač PayPal-a i investitor u finansijske tehnologije Piter Til, međutim, smatra da bitkoin ima veliki potencijal. U svom intervjuu za CNBC, objašnjava da je bitkoin nešto više od same kriptovalute:

"Skeptičan sam po pitanju većine njih (kriptovaluta), mislim da su ljudi malo...potcenili bitkoin pogotovo zbog...to je kao rezervna forma novca, kao zlato, i kao čuvar vrednosti. Ne morate ga koristiti u srvhu plaćanja."

Rastući skepticizam prema bitkoinu ne sprečava ruske oligarhe da ulažu u kriptovalute, a tradiconalni ruski milijarderi poput Romana Abramoviča, Aleksandra Frolova i Aleksandra Abramova navodno ulažu velike količine svog novca u kriptovalute, delimično u bitkoin, kroz Evropski fond zvani Blackmoon Crypto.

Predstavnici bitkoina, Vinklevos blizanci, koji su počeli sa investiranjem u digitalnu valutu još 2013. godine, ostaju optimistični po pitanju kriptovaluta dok ih čuvanje istih čini prvim bitkoin milijarderima ikada.

Vreme će pokazati ko od ovih investitora je imao pravo. Bez obzira koju stranu zauzimate, budite obavešteni i pratite pažljivo u cilju formiranja sopstvenog suda kao i investicione odluke.


 

Pripremio: Bojan Zečević