Turistička platforma Travelport, IBM i kompanija za upravljanje putovanjima BCD Travel udruženim snagama razvijaju blokčein platformu za pojednostavljenje usklađivanja hotelskih provizija.

Prema saopštenju za medije od 20. avgusta, kompanije sarađuju na stvaranju platforme zasnovane na blokčeinu, u cilju optimizacije obrade hotelskih provizija. Konkretno, proizvod je dizajniran da prati i obračunava povizije koje hoteli treba da uplate kada putnici kupuju usluge preko agencije za rezervacije.

Travelport i IBM rade u okviru IBM Garage - konsultativnog programa za klijente koji žele da eksperimentišu sa novim tehnologijama i pronađu nove načine za izradu aplikacija - uz učešće akcionara koji imaju za cilj da projekat dovedu do aktivnog pilot programa. Rukovodilac u Travelport-u, Ros Vinograd, navodi:

“Modifikacija putnika na nekretnini, bez programa i besplatne noći u sobama su samo nekoliko primera koji pokreću odstupanja od provizije koje zauzvrat stvaraju eskalacije, troškove i gubitak prihoda. Naš cilj je da životni ciklus rezervacije stvimo na blokčein i verujemo da će to pokrenuti transparentnost, poverenje i na kraju broj rezervacija.”

20. avgusta je Cointelegraph izvestio da Glen Fogel, koji je nedavno postavljen za izvršnog direktora Booking.com, veruje da će valute zasnovane na blokčeinu nastaviti da rastu i mogu postati popularnije. Na pitanje o budućnosti platnih sistema u sektoru turizma, Fogel je naglasio da to treba da bude nesmetano, dodajući da sigurnost podataka mora biti prioritetna.

Svetski lideri u sektoru turizma se postepeno okreću blokčein tehnologiji. Nedavno se nacionalni prevoznik UAE, Etihad Airways, udružio sa blokčein platformom Winding Tree da bi istražio kako blokčein može pomoći u distribuciji.