Novi ministar finansija Zimbabvea rekao je da bi zemlja trebalo da prihvati bitkoin na državnom nivou na način sličan Švajcarskoj, izveštava lokalni medij IT Veb Africa u ponedjeljak, 17. septembra.
Navodeći "investicije i razumevanje" švajcarske centralne banke vezano za bitkoin, Mthuli Ncube je rekao da će pozvati Rezervnu banku Zimbabvea (RBZ) da isprati njihovu inicijativu.
"Zimbabve treba da investira u razumevanje inovacija i često su centralne banke suviše spore u ulaganju u ove tehnologije", navodi se u publikaciji.


"Ali postoje i druge zemlje koje se kreću brže. Ako pogledate švajcarsku centralnu banku, ulažu i razumeju bitkoin."

Zimbabve se i dalje suočava sa gotovinskim poteškoćama nakon političkih preokreta u poslednjim godinama ekonomskih previranja.
RBZ je u međuvremenu preuzeo stroži stav prema riziku sa  kriptovalutama, u maju ove godine zabranivši svim domaćim bankarskim institucijama da servisiraju poslove vezane za kriptovalute na način sličan Indiji i Iranu.
Ncube je nastavio da implicira da ako sada zatvore vrata bitkoinu da zatvoraju vrata beneficijama koje bi se kasnije mogle predstaviti.


"...Ako ove zemlje mogu videti vrednost u ovome i gde se nalazi, takođe treba i mi da obratimo pažnju", rekao je.

"... Ideja ne bi trebala biti da ga zaustavite i kažete da to ne radite, već bi regulatori trebali da sustignu i pronađu načine da to razumeju, onda ga regulišete jer ga sada razumete."
U julu, RBZ je otkrio da proučava načine primene blokčein tehnologije u svoje interne procese.

 

Pripremila: Majda Petrović