Tretirajte bitkoin kao Švajcarska, rekao je ministar finansija centralnoj banci Zimbabvea

Novi ministar finansija Zimbabvea rekao je da bi zemlja trebalo da prihvati bitkoin na državnom nivou na način sličan Švajcarskoj, izveštava lokalni medij IT Veb Africa u ponedjeljak, 17. septembra.
Navodeći "investicije i razumevanje" švajcarske centralne banke vezano za bitkoin, Mthuli Ncube je rekao da će pozvati Rezervnu banku Zimbabvea (RBZ) da isprati njihovu inicijativu.
"Zimbabve treba da investira u razumevanje inovacija i često su centralne banke suviše spore u ulaganju u ove tehnologije", navodi se u publikaciji.


"Ali postoje i druge zemlje koje se kreću brže. Ako pogledate švajcarsku centralnu banku, ulažu i razumeju bitkoin."

Zimbabve se i dalje suočava sa gotovinskim poteškoćama nakon političkih preokreta u poslednjim godinama ekonomskih previranja.
RBZ je u međuvremenu preuzeo stroži stav prema riziku sa  kriptovalutama, u maju ove godine zabranivši svim domaćim bankarskim institucijama da servisiraju poslove vezane za kriptovalute na način sličan Indiji i Iranu.
Ncube je nastavio da implicira da ako sada zatvore vrata bitkoinu da zatvoraju vrata beneficijama koje bi se kasnije mogle predstaviti.


"...Ako ove zemlje mogu videti vrednost u ovome i gde se nalazi, takođe treba i mi da obratimo pažnju", rekao je.

"... Ideja ne bi trebala biti da ga zaustavite i kažete da to ne radite, već bi regulatori trebali da sustignu i pronađu načine da to razumeju, onda ga regulišete jer ga sada razumete."
U julu, RBZ je otkrio da proučava načine primene blokčein tehnologije u svoje interne procese.

 

Pripremila: Majda Petrović