Sledećeg predsednika Amerike, Donald Dž. Trampa, mnogo toga očekuje u naredne četiri godine. Za tri nedelje će biti zvanično izabran kao predsednik, a zatim će za mesec dana postati 45. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država. On prima savete iz svih krajeva zemlje, pa čak i sveta, mnoge važne odluke su na njemu da ih donese. Možda jedna od njih bude i da imenuje regulatora za finteh industriju u nastajanju!? Mnogi lideri industrije misle da bi trebalo.

Tramp je dobio pismo iz saveza glavnih tehnoloških firmi

Možda ranije niste čuli za FIN (Finansijske Inovacije Sada), ali njihov spisak članova je prilično impresivan. FIN uključuje takva imena kao što su Apple, Amazon, Google i Paypal, između ostalih. FIN je poslao pismo Trampovom tranzicionom timu u Vašingtonu u želji da lobira i da se raspita o stvaranju nove pozicije u predsedničkom kabinetu vezane za tehnološke industrije, koju nazivaju “Podsekretar Trezora za tehnologiju”.

Prema njihovom mišljenju, takav pojedinac će biti “odgovoran za razvoj nacionalne vizije i koordinisane strategije koja će da obezbedi Americi pobedu u trci za stvaranje FinTeh kompanija i novih radnih mesta u SAD-u i rad sa svim federalnim finansijskim regulatorima koji bi podstakao konkurenciju i inovacije u zastarelom bankarskom sektoru, a sve u službi potrošača i privrede.”

Izradom opunomoćene izjave koja će definitivno biti primenjena i na Bitkoin korisnike, navodi se: “FIN preporučuje da se vaša administracija pozabavi radom na osnaživanju potrošača da bezbedno pristupe svojim bankovnim računima preko bilo koje aplikacije ili tehnologije koje žele, bez naplata koje bi favorizovale neku od aplikacija ili tehnologija u odnosu na druge.”

U pismu se se ističe da SAD znatno zaostaje u mnogim FinTeh tehnologijama i mogućnostima u odnosu na ostatak sveta. Plaćanja u realnom vremenu postaju sve češća u svetu, ali je teško sprovesti ih u SAD zbog različitih uslova regulacije u svakoj državi.

“FIN Vas (Trampa) poziva da razmotrite mogućnost imenovanja finansijskih regulatora koji cene tehnologije i koji će promovisati inovacije kao sredstvo podsticanja konkurentnosti u finansijskim uslugama. Posebno, ohrabrujemo imenovanje Podsekretara Trezora za tehnologiju, koji će biti odgovoran za razvoj nacionalne vizije i koordinator strategije koja bi osigurala da Amerika postane najbolja zemlja za stvaranje kompanija i novih radnih mesta razvojem finansijskih tehnologija; i rad sa svim federalnim finansijskim regulatorima koji će podstaći konkurenciju i inovacije u zastarelom bankarskom sektoru koji će poboljšati usluge za potrošače i privredu.”

Ovo je odlična ideja, mada bi ta pozicija mogla biti nazvana “Sekretar za FinTeh”, pošto će FinTeh industrija biti jedna od najvećih privrednih grana u svetu u sledećoj deceniji. Ovaj sektor će privući najbolje i najpametnije umove, kako u zemlji tako i u inostranstvu i postaviti SAD kao instant globalnog lidera u ovom novom finansijskom polju.

Jasno je da Vlada SAD-a, kao i većina drugih Vlada, nije spremna da se pozabavi tehnologijom na način na koji je trenutno izgrađena, a ovakva vrsta liderstva bi bila veliki korak napred. To bi podstaklo inovacije, privuklo kompanije i radna mesta i pomoglo novim startapima da mnogo brže razvijaju nove poslove, umesto da se bore protiv birokratije poput njujorškog “BitLicense-a”.