Satoshi Labs, proizvođač hardverskog novčanika Trezor, je danas izdao saopštenje o predstojećem Bitcoin Gold fork-u. Na osnovu objave na blogu Satoši Labs-a, korisnicima sa bitkoinima koji su uskladišteni na njihovom uređaju biće pripisana odgovarajuća količina Bitcoin Gold-a. Međutim, Trezor neće podržavati Bitcoin Gold, a korisnici neće moći da šalju ili primaju novu valutu.

Šta je Bitcoin Gold?

Satoshi Labs je istakao da Bitkoin Gold nije zapravo Bitkoin, već:

“Drugim rečima, Bitkoin Gold je altkoin koji koristi istoriju bitkoina poput Bitkoin Keša."

Trezorov softver za novčanik neće podržati Bitcoin Gold, pošto:

"Bitcoin Gold-ov kompletan kod je, u trenutku pisanja obaveštenja, nepotpun. Najvažnije, nedostaje zaštita od ponavljanja. Iz tog razloga, TREZOR novčanik neće podržavati Bitkoin Gold, jer će ugroziti vaše bitkoine."

Zaštita od ponavljanja je vitalna za bilo koju kriptovalutu. U objavi na Satoši Lab blogu se nastavlja:

“Zaštita od ponavljanja sprečava transakciju na lancu Bitkoin Gold-a od ponovnog prenosa na lancu Bitkoina i obrnuto. Kako je Bitkoin Gold fork bitkoina, format transakcije, potpisi i drugo su isti. Transakcija na jednom lancu mogla bi biti kopirana u drugi lanac i validna, što bi mogla dovesti do neželjenog gubitka novčića.”

Ali mi trebaju sada!

Ako iz bilo kog razloga morate da pošaljete Bitkoin Gold sa bilo koje svoje Trezor adrese, to možete učiniti tako što ćete svoje podatke (ključne reči) uvezati u novčanik treće strane. Međutim, u saopštenju saznajemo da su moguće ozbiljne posledice:

  • Bez zaštite od ponovnog slanja, ako pošaljete Bitkoin Gold, takođe ćete poslati svoje Bitkoine, što će dovesti do gubitka novčića.
  • Ako unesete svoje podatke u “zlonamerni” novčanik, napadač može pristupiti svim vašim novčićima uključujući i altkoine koji su vezani za tu ključnu reč.
  • Ako unosite svoje podatke u bilo koji treći novčanik, ugrožavate sigurnost vaših podataka i time vaš TREZOR.

Slično Bittrex-ovom stavu

Juče je Cointelegraph izveštavao da Bittrex zauzima sličan stav o predstojećem forku. Menjačnica će uzeti snimak i obezbediti Bitcoin Gold svojim korisnicima, ali neće odmah podržati trgovanje istim.

Na osnovu kompletnog saopštenja menjačnice:

Bitcoin Golda trenutno nema:

  • Potpuno formiran konsenzusni kod
  • Implementiranu zaštitu od ponavljanja
  • Adekvatan kod za testiranje i reviziju
  • Javno poznate programere koda

"Bitcoin Gold kompletan kod sadrži privatne unapred izrudarene blokove ( 8.000 blokova=100.000BTG). Imajte na umu da ako se tržište otvori, postoji mogućnost da programeri prodaju svoje unapred izrudarene BTG na otvorenom tržištu."

Zbog problema koje su istakli iz Bittrex-a i Satoši Labs-a, verovatno je da će većina drugih menjačnica, kriptonovčanika i sličnih servera usvojiti slične politike u pogledu njihovog rukovanja Bitcoin Gold-om. Svi žele korisnike da dobiju svoje novčiće koji su s pravom njihovi, ali niko ne želi da rizikuje da korisnici izgube mnogo vrednije bitkoine koji su vezani za istu adresu.

Ostaje da se vidi da li će Bitcoin Gold implementirati zaštitu od ponavljanja. Pošto kodizacija još nije završena, očekuje se zvanično lansiranje valute za neko vreme. Datum o kojem svi pričaju, 25. oktobar, zapravo nije datum kada će Bitcoin Gold mreža biti operativna.  Tog dana će se dve mreže razdvojiti i novi softver će krenuti sa radom.

 

Pripremio: Nikola Mosurović