Objavljen je nedavni izvještaj britanskog Trezora o monetarnoj politici u zemlji, koji daje rezime analize brojnih finansijskih tema. Rad, koji izražava stavove Nacionalne agencije za kriminal (NCA), se bavi bitkoinom i njegovom korisnošću u kriminalu.

Nizak rizik od pranja para

Uprkos rasprostranjenom mišljenju da se bitkoin uglavnom koristi za pranje novca (na primer, Leri Fink), izvještaj ukazuje na to da je rizik od pranja novca zapravo relativno nizak. Prema navodima u izveštaju:

"NCA je procenila da je rizik od upotrebe digitalnih valuta za pranje novca relativno nizak; iako NCA smatra da je verovatno da se digitalna sredstva koriste za pranje malih količina u velikim obimu, nema dovoljno dokaza da se koriste i za pranje velikih količina novca."

Dok je realnost da se pranje novca dešava, izveštaj navodi da je taj iznos nizak i predstavlja mali rizik za Nacionalnu agenciju.

Podsticanje sajber kriminala

Mogućnost pranja novca je na relativno niskom nivou, dok je mogućnost za sajber kriminal povećana, navodi se u izveštaju. Kao prvo, sajber kriminalcima je olakšano iznuđivanje novca. Kao drugo, kriptovalute predsavljaju “kriminal kao usluga” metodologiju među kriminalcima i kao treće predsavljaju metod pranja novca prikupljenog od sajber kriminala.

Izveštaj zaključuje da će usvajanje digitalnih valuta rezultirati većim mogućnostima za korišćenje kriminala. Zaključak izveštaja sugeriše:

"Očekuje se da će ovi rizici porasti pošto digitalne valute postanu sve održiviji i popularniji način plaćanja. S obzirom na to da broj preduzeća koji prihvataju plaćanje digitalnim valutama raste, postoji sve veći rizik od kriminalaca koji koriste valute za pranje sredstava, a da ne moraju da izlaze u ne-digitalne ili "fiat" valute."

 

Pripremio: Nikola Mosurović