Trezor, proizvođač kripto hardverskog novčanika, izdao je upozorenje korisnicima 19. novembra nakon što je naišao na ono što je nazvao "zapanjujuće" otkriće, tj. da se stvaraju i prodaju lažni uređaji.

Trezor, koji zajedno sa Ledger i KeepKey čini jednog od najstarijih i najpoznatijih proizvođača kripto novčanika, rekao je da je "nepoznata" treća strana distribuirala verne kopije vodećeg Trezor One uređaja.

"Kopije Trezora puštani su u promet tokom godina naše aktivnosti", rekli su zvaničnici, navodeći:

"Međutim, u poslednjih nekoliko nedelja otkrili smo nešto više zapanjujuće. Identičnu kopiju Trezor One uređaja. Drugim rečima, lažni Trezor uređaj, proizveden od strane drugog, nepoznatog proizvođača."

Lažni uređaj se ne razlikuje od mnogih prevaranata na društvenim mrežama koji nude lažne besplatne tokene i podneske pod imenom drugih poznatih imena iz industrije.

Prevaranti su čak ciljali i ICO projekte sa lažnim verzijama kako bi ukrali sredstva od potencijalnih ulagača.

Trezor One uključuje suptilne razlike u pakovanju, kaže Trezor, ograničene na područja kao što su hologram i nalepnica za bar kod.

Čini se da potiču iz Kine, kompanija je napisala da korisnici treba sa dozom sumnje sa kupuju uređaje preko Interneta od trećih lica.

"Budite vrlo oprezni kada kupujete na drugim tržištima, kao što su eBay, Taobao, AliExpress, od nepoznatih preprodavaca sa Amazona ili drugim mestima", dodali su iz kompanije, navodeći:

"Ako niste sigurni u autentičnost prodavca ili prodajnih kanala, uvek koristite službene kanale."

 

Pripremila: Majda Petrović