Generalni direktor Tron-a i BitTorrent-a Džastin San je donirao 1,5 miliona dolara Univerzitetu Hupan, koji je osnovao suosnivač Alibaba, Džek Ma, navodi se u saopštenju za javnost koje je podelio Cointelegraph 8. aprila.

Univerzitet Hupan pokrenut je 2015. godine od strane Ma u pokušaju da pomogne preduzetnicima i vlasnicima biznisa da nauče osnovne poslovne veštine potrebne za dalji razvoj i promociju na kineskom tržištu. Sanov doprinos će navodno podržati sledeću klasu od 41 studenta iz 14 sektora, pri čemu oko polovina predstavlja internet sektor i polovina tradicionalni sektora.

Komentarišući značaj univerziteta za profesionalni razvoj, San je naveo:„Univerzitet Hupan je napravio ogroman uticaj i razliku za mene i kompaniju. Bez Hupana, Tron ne bi bio ono što je danas. Moje preduzetništvo je tamo bilo podstaknuto i razvijeno."

Obrazovne institucije širom sveta postepeno usvajaju tehnologiju blokčeina u svojim nastavnim programima i administraciji. U februaru, japanski multinacionalni konglomerat Sony i kompanija za pružanje IT usluga Fujitsu kreirali su enkriptovanu bazu podataka za obrazovne dokumente. U korišćenju platforme, škole japanskog jezika mogu da uporede sertifikate sa podacima koji su registrovani na blokčeinu kako bi proverili da li su dokumenti autentični.

Istog meseca, Indijski institut za menadžment (IIM) u Kalkuti i platforma za obuku TalentSpirit počeli su zajedničku ponudu naprednog programa u fintehu i blokčeinu. Novi program koji je zakazan za maj ove godine je, kako se izveštava, usmeren na rukovodioce i finansijere sa ciljem da edukuje učesnike o rastu finansijske tehnologije i njenom potencijalnom uticaju na bankarski i finansijski ekosistem.

 

Pripremila: Majda Petrović