BitTorrent Inc., operater torentovog klijenta uTorrent, navodno je u procesu preuzimanja od osnivača kompanije TRON Džastina Sana, izveštava TorrentFreak 25. maja.

Nešto ranije ove godine, Džastin San je tužio BitTorrent Inc. - koji je prošle godine promenio ime u Rainberry - zbog navodnog kršenja klauzule "No Shop" iz pisma o nameri koje je potpisao u januaru. Sanova tužba navodi da je nakon potpisivanja pisma o nameri BitTorrent-ov osnivač Dejvid Čao rekao Sanu da je kompanija primila tri "vrhunske" ponude od drugih kompanija sa kojima su komunicirali.

Sanov zahtev za zabranu pristupa BitTorrentu, da prekinu komunikaciju sa drugim potencijalnim kupcima odbačen je na sudu.

TorrentFreak piše da je u istom periodu ekskluzivnosti pisma o namerama koje je isteklo krajem februara, San registrovao kompaniju koji se zove "Rainberry Acquisition".

BitTorrent je potvrdio da akvizicija sa TorrentFreak-om još nije završena, dok Džastin San nije odgovorio na zahtev Cointelegrapha za komentar u vreme pisanja vesti.

TRON, koji će lansirati Tron Mainnet u roku od pet dana, ima tržišnu vrednost od oko 4,6 milijardi dolara i trenutno je na devetom mestu na Coinmarketcap-u, što je za nešto više od 2% u toku poslednjiha 24 sata i trguje na oko 0,07 dolara u vreme pisanja. TorrentFreak primećuje da glavni mrežni sistem TRON-a želi da "decentralizuje veb", sa torentima koji se spominju direktno u TRON-ovom dokumentu, u skladu je sa BitTorrent-om.

Nezavisno od kriptovalute TRON, osnivač BitTorrent-a Bram Koen, objavio je prošle jeseni da je planirao da stvori sopstvenu kriptovalutu, Čia, koja bi rešila "probleme centralizacije" bitkoina (BTC).

 

Pripremio: Nikola Mosurović