Bitkoin je počeo da se ozbiljno smatra kao valuta u vodećim ekonomijama sveta, ali i dalje postoje konzervativne reakcije na nekim tržištima. Tržišni i institucionalni uslovi ponekad zaostaju za tehnološkim, ali tu smo mi da promovišemo.

Cointelegraph nastavlja da razgovara o tome šta možete da uradite i gde možete da idete u Rusiji ako želite da trošite svoje bitkoine.

Kako to da Rusija ima selo Bitkoin?

Svedoci smo situacije u kojoj je Bitkoin prihvaćen kao oblik plaćanja u više velikih i malih kompanija širom sveta. U takvom konzervativnom poslovnom okruženju, kao u Rusiji, niko ne bi očekivao za bitkoin da bude brže usvojen. U prilog tome ide sve veće interesovanje preduzeća koji prave određene korake ka trendu globalnog usvajanja.

Na talasu najnovije optimistične vesti iz ruskog sela Kalionovo, gde je inovator i poljoprivrednik Mihail Šljapnikov stavio celo svoje poslovanje u Bitkoin menjačnicu, treba imati na umu da nije sve tako ružičasto. Za sada, postoji samo nekoliko izuzetnih slučajeva kada srećni bitkoin vlasnik može da plati robu ili usluge u Rusiji bitkoinom.

Koje su to kompanije koje prihvataju bitkoin? Krenućemo određenim redom: od onih koje pokrivaju osnovne potrebe do onih sa sofisticiranim uslugama.

Plaćanje interneta

Ko smo mi? Ljudi! Šta nam je potrebno? Da budemo na mreži (online)! Određeni provajderi prihvataju Bitkoin, kao i Litecoin za svoje usluge. Provajderima su zapadne kompanije istog tipa uzori u smislu načina poslovanja.

Možete preneti virtuelni novac preko OKPay platnog sistema bez provizije. Nalozi se obično dopunjuju na sat vremena.

Hrana za misli i misli za hranu

Kada ste gladni, niste voljni da da radite bilo šta, međutim, još uvek ste u stanju da surfujete internetom. Tu bi saznali da dve prodavnice Subways (lanac brze hrane) u Moskvi prodaju sub-ove (sendviče) za bitkoin. To su radnje na autoputu Dmitrovski i Dolgoprudni.

Farma Kolionovo, već pomenuta, takođe nudi mogućnost za vlasnike bitkoina da kupuju sveže proizvode kao što su mleko, riba i povrće. Nalaze se u Moskovskoj oblasti i svi su dobrodošli da kupuju u bitkoinima; ekološku hranu za male pare.

Tokom prošlogodišnjih novogodišnjih praznika Šljapnikov je animirao veliki broj stanovnika Moskve organizovanjem prodaje jelki na svojoj farmi. Prelepe jelke su prodavane po ceni od nekoliko stotih delova bitkoina, koji su prebačeni na kripto novčanik farme. Blokčein je u akciji i to ne samo u industriji visokih tehnologija.

Platite zabavne sadržaje kriptovalutama

Umetnički prostori zajedno sa barom Klutch (KL10CH) koji je prvobitno otvoren u Sankt Petersburgu i dalje nastavlja tradiciju bitkoin plaćanja “ekstravaganca”, čak i pošto su se preselili u Moskvu. Sada Klutch bar predstavlja multifunkcionalni prostor na tri lokacije u Moskvi gde se mogu iznajmiti kancelarije, konferencijske sale i drugo.

Osim toga, postoje barovi i razni događaji za kreativne pojedince ili ljude iz IT sektora poput predavanja, turnira u igrama, “spid dejting” za štrebere i svirke. Mesto gde se uočava veliki potencijal bitkoina.

Putovanja: lokalno i globalno

Lokalna putovanja u okviru mesta prebivališta je moguće platiti bitkoinom uz pomoć Wheely-a. Taksi prevoznici su počeli da prihvataju bitkoin 2014. godine, a prema najnovijim informacijama i dalje ga prihvatju.

Jedini uslov je da klijent unapred dopuni svoje stanje na sajtu Wheely-a. U tom slučaju, svi klijenti su dužni da daju podatke o svojim kreditnim karticama.

Iako je AirBaltic kompanija sa sedištem u Letoniji, navodi se jer leti iz ruskih gradova Moskve, Sankt Peterburga i drugih. AirBaltic je pionir u prihvatanju kriptovaluta, istina, trenutno samo za budžetske karte sa oznakom Basic. Plaćanje se obavlja preko Bitpay sistema na desktop ili mobilnim aplikacijama bez provizije.

Trenda radi

Pozicija bitkoina kao valute sa pravnog stanovišta još uvek je neizvesna. Centralna banka Rusije je ranije objavila da bitkoin vidi kao surogat novac i ne smatra ga finansijskim instrumentom.

Na žalost, inicijative lokalnih preduzeća da se bitkoin prihvati kao sredstvo plaćanja se susrela sa otporom zvaničnika da ga legalizuju. Od trenutka kada se čuo zvaničan komentar o pojavi bitkoina, nekoliko ako ne i većina preduzeća su prestala da ga prihvataju.

Na primer, ruski legendarni proizvođač satova Raketa i mreža barova KillFish, prvi su počeli sa prihvatanjem još 2014. drugi 2015., ali posle komentara zvaničnika su prestali.

Budućnost bitkoina u Rusiji

To što ruski preduzetnici mogu fragmentalno da čuju od zvaničnika nije dovoljno da bi doneli bilo kakav zaključak. Oni se osećaju nesigurno koristeći bitkoin u trgovini. Na kraju 2016. godine, Ministarstvo finansija je raspravljalo o mogućnosti izjednačavanja bitkoina sa stranim valutama, s tim u vezi možemo da zaključimo da bi emitovanje (štampanje) bitkoina u Rusiji bilo protivzakonito.

U isto vreme, institut pri Ministarstvu finansija je preliminarno odobrio Blokčein tehnologiju. Nama ne ostaje ništa drugo nego da posmatramo šta će nam doneti 2017. godina za bitkoin u Rusiji.

Što više firmi prihvati bitkoin kao sredstvo plaćanja veća je verovatnoća da dobije zvaničan status.