Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp bi izazvao pad cena bitkoina (BTC) ukoliko bi ga zabranio, mada bi ga zakon u tome sprečio, zaključio je u tvitu koji je objavljen 15. jula ekomomista i trgovac Aleks Kruger.

Tramp, koji je prošle nedelje izneo svoje gnušanje prema kriptovalutama, u početku nije uspeo da utiče na raspoloženje na tržištu. Naknadno se tokom vikenda desio proboj na dole i bitkoin je pao ispod 10.000 dolara.

Objavljujući posvećeni tred (niz povezanih tvitova) o šansama da Tramp zabrani kriptovalute, Kruger je tvrdio da bi on mogao u tome da zabeleži određeni uspeh.

Ciljanjem ulaznih i izlaznih tačaka za maloprodajne i institucionalne trgovce, predsednik bi pretvorio bitkoin u izolovanu, nelikvidnu imovinu jer je koriste potrošači koji su laici.

“Tramp bi takođe mogao da postavi rampu za fiat, jednostavno da zabrani bankama da servisiraju kripto berze ili da traži od banaka da ne razmenjuju usluge osim ako se ne ispune XYZ uslovi (i učini da je to praktično nemoguće)”, zaključio je Kruger.

U stvarnosti, međutim, Tramp bi mogao da ubedi Kongres da je potrebno zabraniti bitkoin, a zakonodavci bi mogli da ponište njegove zahteve, čak i ako su se desili pute izvršne uredbe ili sličnih hitnih mera. 

Stoga je zabrana izvodljiva, ali je verovatnoća da ona postane zakon izuzetno niska, zaključuje Kruger.

Njegovi komentari su usledili nakon što su mediji ukazali da je Tramp nehotice nominovao bitkoin za jednu od tema kampanje za predsedničke izbore 2020. godine.

Kao što je Forbs primetio, mogući protviknadidat Endrju Jang već dugo ima suprotan stav - da je bitkoin u stvari nešto što treba prihvatiti na nivou nacionalne politike.