Tunižanska internet agencija (ATI) obezbediće usluge hostinga ruskoj blokčein platformi Universa, kako se navodi u saopštenju za medije od 19. decembra.

Osnovan 1996, ATI je državni organ koji vodi Ministarstvo telekomunikacija sa ciljem promovisanja interneta u zemlji.

Nakon početka rada, ATI je potpisala desetogodišnje strategijsko partnerstvo sa blokčein platformom Universa, kako bi pružila usluge hostinga i olakšala dalji razvoj. Sporazumom je postavljen niz ciljeva, pri čemu će ATI razviti blokčein tehnologiju, digitalnu ekonomiju i digitalizaciju papirologije.

Platforma Universa, će razviti dodatne aplikacije i usluge i integrisati ih u nove tehnologije kao što je e-sertifikacija i digitalna ekonomija. Obe strane će raditi na zajedničkim projektima u oblasti Usluga blokčeina (BaaS), koji uključuju digitalne valute, indentifikaciju, e-upravu…

Ranije u decembru, institucija za razvoj u Saudiskoj Arabiji, Društvo islamske banke za razvoj (IsDB), sklopila je saradnju sa tunižanskim startapom iFinTech Solutions, kako bi razvila interno bankarstvo uz pomoć blokčeina.

U oktobru su eksperti uz pomoć Svetskog bankarskog društva, predstavili opcije za korišćenje blokčeina u nabavkama e-uprave. “Iako je implementacija e-GP sistema doprinela povećanju efikasnosti i transparentnosti u nabavkama za potrebe države, postoje mogućnosti i za dalje unapređenje ovih sistema”.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović