Softver za pripremu poreza u Sjedinjenim Državama TurboTax Online je, kako se izveštava, ušao u partnerstvo sa kompanijom CoinsTax, LLC, da bi ponudio kalkulaciju poreza u kriptovalutama, objavljeno je u ponedeljak, 4. februara.

Budući da je američka služba za unutrašnje prihode (IRS) upravo otvorila podnošenje poreske prijave, TurboTax pokreće novi sektor za kripto oporezivanje. Nova usluga će biti dostupna onima koji su kupili verziju iz 2018. i novije verzije.

Usluga će korisnicima omogućiti da unesu podatake o trgovanju direktno sa glavnih berzi, kao što su Coinbase, Gemini i Poloniex. Kada se izračunaju, dobici i izveštaji o prihodima mogu se preuzeti ili učitati direktno u Obrazac 1040 Schedule D.

CoinsTax poseduje Bitcoin Tax - aplikaciju koja omogućava korisnicima da izračunavaju kapitalne dobitke i gubitke za bitkoin (BTC), koji će TurboTax-u obezbediti neophodnu infrastrukturu. Izvršni direktor CoinsTax-a Kolin Meki veruje da će nova sekcija učiniti podnošenje kripto poreza mnogo lakšim i uštedeti mnogo vremena klijentima.

Cointelegraph se obratio predstavnicima TurboTax-a, ali kompanija nije bila odmah dostupna za komentar.

U novembru 2018. godine, Ohajo je postao prva država SAD-a koja je omogućila stanovnicima da plaćaju poreze koristeći bitkoin. Krajem januara Coinbase je dodao obrazovne resurse o kripto oporezivanju za korisnike u SAD, uključujući i gore pomenutu integraciju sa TurboTax-om.

U oktobru 2018. godine, savetodavni odbor IRS-a pozvao je agenciju da obezbedi dodatne smernice za oporezivanje kripto transakcija. Kao što je objašnjeno od strane komisije, komentar izdat od strane IRS-a još u 2014. godini je zastareo u mnogim aspektima, jer preporučuje tretiranje kriptovaluta kao imovine.
 

Pripremila: Majda Petrović