Turska vlada najavila je planove za uspostavljanje nacionalne blokčein infrastrukture za korišćenje tehnologije distribuiranog registra (DLT) u javnoj administraciji.

Ministarstvo industrije i tehnologije iznelo je svoju viziju tokom prezentacije Strategije 2023, 18. septembra u Ankari.

Strategija 2023 naglašava blokčein i DLT kao prioritete za narednu godinu. Dokument se odnosi na istraživanje Startup Genom-a koji blokčein označava kao jedan od najbrže rastućih tehnoloških trendova, sa 101,5% povećanjem finansiranja startapa u ranoj fazi na globalnom nivou.

Dolazi regulatorni sandboks za blokčein

U dokumentu Strategija 2023 kaže se da će se u Turskoj uspostaviti nova platforma otvorenog koda za blokčein. Ova inicijativa analiziraće različite slučajeve upotrebe kao što su zemljišne knjige, akademske potvrde i carina radi utvrđivanja potencijalnih aplikacija u javnom sektoru.

Ministarstvo industrije i tehnologije takođe planira da sarađuje sa turskim regulatorima na stvaranju regulatornog sendboksa za blokčein aplikacije.

Turska vlada upotrebljava reč bitkoin

Kako je danas objavio Cointelegraph na turskom, Strategija 2023 je prvi dokument na nivou ministarstva u Turskoj, koji je kao referencu uključio reč „bitkoin“ (BTC). Turska je u julu objavila ekonomsku mapu koja opisuje digitalnu valutu koju emituje centralna banka, ali nije spomenula bitkoin ili bilo koju drugu kriptovalutu. Strategija 2023 takođe pruža ovu definiciju blokčein tehnologije:

"Blokčein, koji je postao popularan zahvaljujući virtuelnim valutama poput bitkoina, pruža distribuiranu komunikacijsku infrastrukturu radi pružanja poverenja između strana u transakcije bez potrebe za centralnim organom. Ova funkcija omogućava mnogo različitih slučajeva primene koji se bave pitanjima transparentnosti i pouzdanosti, od pametnih ugovora do lanci snabdevanja. Budući da uklanja sve posrednike, blokčein tehnologija gradi nove poslovne modele koji će oblikovati budućnost."

Turske institucije prihvataju blokčein tehnologiju u raznim sferama. U avgustu je na Univerzitetu Bahcesehir otvoren svetski centar za blokčein i inovacije u Istanbulu (BlockchainIST Center). Direktor centra, Bora Erdamar, rekao je da će BlockchainIST biti "najvažniji centar za istraživanje i razvoj i inovacije u Turskoj u kojem se rade naučne studije i publikacije o blokčein tehnologijama."

Ranije ovog meseca, turska banka za kliring, poravnanje i kastodi u Istanbulu (Takasbank) je najavila platformu na bazi blokčeina za trgovinu fizičkim zlatom. Novi projekat Takasbanke ima za cilj da korisnicima omogući transfer fizičkog zlata čuvanog na Borsa Istanbulskoj berzi.