Konja, grad svetski poznatog pesnika Rumia, možda vam neće pasti na pamet kad razgovaramo o tehnologiji, posebno blokčeinu i kriptovalutama. Kao jedan od glavnih kulturnih centara Turske, Konja je poznata po svojoj bogatoj istoriji, prelepim džamijama i istorijskim lokalitetima.

To nije sprečilo Anatolijski grad da postavi svoju „Dolinu nauke i tehnologije“, pod okriljem Naučnog centra Konja, i izgradi tim za primenu blokčeina na opštinske usluge.

Prvi put je predstavljen od strane gradonačelnik Konje Ugur Ibrahim Altaja tokom lokalnog kongresa pametnih gradova u Ankari 16. januara, ovaj turski grad traži načine za razvoj „gradskog novčića“ i stvaranje finansijskog ekosistema zasnovanog na blokčeinu.

Cointelegraph je razgovarao sa dr Ali Osmanom Čibikdikenom, šefom Konjanske Doline nauke i tehnologije, o napretku u projektu tzv. „gradskog novčića“. Čibikdiken, koji je i savetnik za nekoliko blokčein projekata kao što je TrueFeedBack, rekao je da je prva stvar koju je uradio njihov tim od sedam blokčein programera „tražiti načine za korišćenje blokčein tehnologije za finansiranje socijalnih programa“.

Projekat će omogućiti lokalnoj vlasti i drugim deoničarima da upravljaju rezervnim fondom za socijalnu pomoć na blokčeinu. Grad ima za cilj da lansira prototip u roku od šest meseci i da počne sa radom u roku od godinu dana. Konja se nada da će biti globalni model lokalnih samouprava sa projektom “gradskog novčića”. Čibikdiken je rekao:

"Kriptovaluta koju trenutno razvijamo koristiće se u programima socijalne pomoći, aktivnostima opštinskih preduzeća, javnom prevozu i uslugama zaštite životne sredine. Ovaj lokalni ekosistem baziran na blokčeinu će služiti građanima Konje. Projekat će razviti i platni sistem koji će omogućiti kriptovalute u mnogim opštinskim servisima."

Blokčein rešenja za pametni grad

Kao grad sa preko 2,4 miliona stanovnika, Konja ima dovoljno ljudi da testira blokčein u javnim uslugama u značajnom obimu. Konja ima prednost kada su u pitanju pametni gradski programi.

Prema detaljnom izveštaju Privredne komore Konja, grad ima preko 10 različitih pametnih gradskih projekata, od platnog sistema za korišćenje beskontaktnih kreditnih kartica u javnom prevozu, do aplikacije za pametne telefone za pokrivanje funkcija e-opštine.

Čak imaju aplikaciju, nazvanu Mobile Mesnevi, sa najboljim pesama iz opusa Rumija na različitim jezicima. “Gradski novčić” zasnovan na blokčeinu može se ubuduće dodati kao način plaćanja za javne usluge poput iznajmljivanja bicikala, pametnog prevoza i električnih autobusa, između ostalog.

Turska i blokčein

Nakon najave nacionalne blokčein infrastrukture, Turska je ubrzala svoje napore na razvoju blokčeina. Zemlja je postavila planove za Digitalnu liru za 2020. godinu, a turska Takasbanka je pokrenula BiGa Digital Gold platformu za obezbeđivanje bankarskog sistema zasnovanog na blokčeinu za transfer zlata.

BlockchainIST Center, centar koji finansira Univerzitet u Istanbulu, nedavno je objavio planove za razvijanje blokčeina sledeće generacije na Ava platformi profesora Emina Gun Sirera, izvestio je Cointelegraph.

Pozitivna dešavanja u Turskoj primećuju svetske berze kriptovaluta koje su osnovale lokalne kancelarije u zemlji. Kako je Cointelegraph izvestio prošle godine, prvi je bio Huobi, a zatim i Binance. Nedavno se Huobi pridružio Blockchain Turkey Platformi kako bi sarađivao sa lokalnim ekosistemom na naporima za razvoj blokčeina.