Glavni mediji su zatrpani vestima o razotkrivanju valutne krize u Turskoj u ponedeljak, 13. avgusta, a Bloomberg je objavio uporedni prikaz niske volatilnosti bitkoina (BTC).

Sa naslovom "Turski debakl progurao nestabilnost lire iznad bitkoina", Bloomberg je prva publikacija koja je otkrila pun obim devalvacije turske nacionalne valute ove godine.

"Desetodnevno oscilovanje lire u odnosu na američki dolar sada prevazilazi ono za bitkoin, usred valutne krize koja je eskalirala u Turskoj", navodi Bloomberg.

Turska je zabeležila povećanje interesa potrošača za bitkoin od kad je lira, čija je vrednost već prepolovljena u odnosu na dolar od januara, naglo skliznula na najnižu vrednost usled niza geopolitičkih faktora.

Prema podacima sa Google Trends-a, interesovanje za bitkoin je značajno poraslo u avgustu, dok su lokalne berze zabeležile rast u obimu trgovanja od preko 150% ove nedelje.

Dok zakonodavci usvajaju kontrolu kapitala, status kriptovalute u zemlji ostaje neizvestan. Uprkos zvaničnom stavu Turske prema kojem se tvrdi da bitkoin nije kompatibilan sa Islamom, lokalne berze i dalje dobijaju potpunu bankarsku podršku, napominje Forbes.

Ove berze beleže povećanu volatilnost, a operateri kao što je BtcTurk trguju novčićem po ceni većoj i do 500 dolara po bitkoinu nego na stranim platformama.

Taj trend bi se mogao nastaviti, tvrde komentatori, ako se ekonomska situacija ne stabilizuje.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić