Kompanija Tviter će od utorka početi da sprovodi efikasnu zabranu za oglašavanje kriptovaluta, izveštava Rojters 26. marta.

Tviter je potvrdio glasine da će gigant društvenih medija pratiti Fejsbuk i Gugl u ukidanju oglasa koji se odnose na kripto.

Tviter je izjavio za Rojters da će zabrana pokrivati oglase za ICO projekte i prodaju tokena. Politika će biti sprovedena tokom 30 dana, a uključiće i zabranu za menjačnice kriptovaluta i servise koji pružaju usluge novčanika, osim ako su javne kompanije i ako se nalaze na glavnim berzama. Tviter je izjavio da će ograničiti reklamiranje menjačnica kriptovaluta u Japanu, na one koje su u nadležnosti nacionalnog finansijskog regulatora.

Tviter navodi da je bezbednost korisnika osnovni motiv koji je podstakao zabranu. Oni su već preduzeli mere da spreče naloge, koji su u vezi sa kriptom, da se “povezuju sa drugima i obmanjuju ih”, ali su dobili poziv da preduzmu dodatne mere, prateći zabrane koje su donele kompanije Fejsbuk i Alfabet (Gugl).

Kripto tržišta, koja se već iskusila pad cena u ponedeljak, doživljavaju dalji pad nakon ove objave Tvitera.

U razgovoru sa Rojtersom, Zenon Kapron, direktor konsultantskog servisa za finansije Kapronasia, naveo je rizike koje Tviter ima kao dodatni motiv za izdavanje zabrane:

“S obzirom na rastući broj ICO projekata koji se pojavljuje na tržištu, nemoguć je zadatak za bilo koga, naročito mnogo manje platforme poput Tvitera i Fejsbuka, da isprate koji su ICO projekti i kriptovalute ispravni, a koji nisu… Iako je reklamiranje ICO projekata predstavljalo značajan izvor prihoda za Tviter, posledice prevarantskih aktivnosti jednostavno nisu bile vredne rizika.”

Fejsbuk je ograničio kripto oglašavanje januara ove godine, dok je Gugl, sredinom marta, objavio zabranu, koja će biti sprovedena od juna 2018. godine.


 

Pripremila: Kristina Ristin