Dvojica 36-godišnjaka uhapšena su u Singapuru nakon što su navodno ukrali 365.000 dolara gotovine od čoveka koji je želeo da kupi bitkoin (BTC) od njih, izveštavaju lokalni mediji u četvrtak, 12. aprila.

Žrtva, Pang Joon Hau, je došao u Singapur sa namerom da  kupi bitkoine gotovinom i verovao je da su dva muškarca prodavci bitkoina, nakon što su se dogovorili da se upoznaju 8. aprila.

Međutim dvojica muškaraca navodno su napala gospodina Panga i njegovog brokera i pobegli sa gotovinom.

Jedan od optuženih, Mohd Abdul Rahman Mohama, navodno je tvrdio da je bitkoin broker. Rekao je da je njegovom saučesniku Syed Mokhtaru Syed Yusope dao oko 10.000 dolara, a sam je potrošio oko 80.000 dolara na luksuznu robu, uključujući Rolexov sat vredan 45.800 dolara. Preostalih 271.000 dolara tek treba da se obračunaju. Njih dojica su uhapšena 9. i 10. aprila.

Na konferenciji za novinare 12. aprila, komandant Singapurske Centralne policije, pomoćnik komesara policije Artur Lau rekao je da je "vrlo neuobičajeno" da ljudi lično trguju bitkoinom i da  policija sada istražuje poreklo novca gospodina Panga.

U januaru 2018, kripto bloger iz Sankt Peterburga Pavel Niašin je opljačkan. Iz sefa koji se nalazio u njegovom domu nestalo je 24 miliona rubalja u kešu, nakon što se hvalio svojim kripto bogatstvom na internetu.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić