Špansko udruženje autora i izdavača (SGAE) i Madridska škola telekomunikacionog inženjerstva (ETSIT-UPM) najavili su 26. jula istraživačko partnerstvo o implementaciji blokčeina za upravljanje autorskim pravima u digitalnoj eri.

Dve institucije su navodno potpisale jednogodišnji sporazum za sprovođenje istraživanja za izgradnju digitalne platforme za obradu autorskih prava koja bi koristila blokčein tehnologiju pored BigData, mašinskog učenja i veštačke inteligencije. Predsednik SGAE Hoze Migel Fernandez Sastron je sumirao partnerstvo:

"Glavne linije istraživanja će se fokusirati na revolucionarne tehnologije koje se bave izazovima postavljenim obimom, različitošću i dinamikom promene u korišćenju sadržaja u savremenom digitalnom okruženju."

Platforma će navodno iskoristiti ove tehnologije kako bi zaštitila autorski muzički i audiovizuelni sadržaj na internetu.

Jednogodišnji sporazum je potpisala fondacija Rogelio Segovia za razvoj telekomunikacija (Fundetel), a rezultirao  je stvaranjem novog SGAE-ETSIT-UPM rukovodstva koje će nadgledati zajedničku inicijativu.

Kako je Cointelegraph izvestio ranije ove sedmice, vlada autonomne španske zajednice Katalonije je tek otkrila svoje planove za implementaciju blokčein tehnologije u "svim područjima" svojih javnih administrativnih aktivnosti do decembra 2018..

Grupa Santander, sa sedištem u Španiji, je najavila ovog meseca stvaranje blokčein istraživačkog tima koji će istraživati potencijal tehnologije u inovaciji trgovanja hartijama od vrednosti .

 

Pripremila: Majda Petrović