Prvog februara, posle Kineske nove godine, cena bitkoina je premašila marginu od 1000$ u glavnim kineskim i južno korejskim bitkoin menjačnicama (Huobi i Korbit).

28-og januara Kina i Južna Koreja slave Lunarnu novu godinu. U ovo doba godine odliv kapitala se značajno povećava jer kineski i korejski narod tradicionalno šalju crvene koverte rođacima i prijateljima. Crvene koverte sadže gotovinu i obično ih daju stariji članovi porodice mlađim.

Svakog petog dana prvog meseca kineskog Lunarnog kalendara, kineski narod takođe slavi Boga bogatstva, nacionalno slavlje gde se porodice primperemaju da odaju počast Bogu Bogatstva nabavljajući kolače, voće i vatromet da bi dočekali Boga Bogatsva.

Bitkoin kao utočište

Tokom nekoliko prošlih nedelja, rukovodioci bitkoin menjačnica i analitičari zajedno sa Bobijem Liom, generalnim direktorom prve svetske bitkoin menjačnice BTCC, su istakli bitkoinovo prisustvo kao bezbednog utočišta u vodećim ekonomijama.

Li je izjavio:

“Zlato je vrsta zaštite od sistema, status kvo. Naše društvo se bazira na sadašnjem monetarnom sistemu fiat novca, vlade ih štampaju, a mogu ga odštampati koliko god žele.”

Kasne 2016. godine cena bitkoina je počela značajno da se povećava jer su investitori i trejderi počeli da posmatraju Bitkoin kao efikasnu dugoročnu investiciju i bezbedno utočište, po prvi put od njegovog predstavljanja 2009. godine.

Ova promena u shvatanju bitkoina će dovesti do toga da se cena popne na najveći nivo ikada i kada je skočila do neba i približila se vrednosti od 1000 dolara, mejnstrim mediji su počeli da hajpuju digitalnu valutu.

Ciklus u dizanju vrednosti bitkoina

Postoji očigledan ciklus povećanja vrednosti bitkoina. Jedan događaj je dovoljan da izazove skok cene bitkoina i mejnstrim mediji će lansirati bitcoin u nebo. Cena bitkoina će dostići novi rekord.

U ovom slučaju, cena Bitkoina na Kineskim i Korejskim tržištima počinje da se povećava zbog povećanog priliva kapitala i ograničenja da kineski Yuan ili koreanski won napuste zemlju.

Najverovatnije će cena Bitkoina nastaviti da raste ako medijska pažnja nastavi da se povećava, kao što je Li objasnio:

“U četvrtom kvartalu 2016. godine je cena bitkoina počela da skače. Dok je cena rasla, privukla je medijsku pažnju. Forbs, Wall Street Journal, Kineski mediji i ostali samo ojačavaju ciklus rasta. Kada je cena bitkoina blizu najveće vrednosti ikada ili dostigne realtivni paritet sa cenom zlata, medijska pažnja se povećava.”