Skoro nedelju dana nakon predloga ruske Partije Rasta (političke partije koja se zalaže za slobodno tržište i liberalnu ekonomiju) da legalizuju bitkoin, rusko ministarstvo finansija i zakonodavci razmatraju opciju da bitkoin tretiraju kao stranu valutu.

Zamenik ministra finansija Aleksej Moisejev je u intervjuu za domaće novine izjavio da, iako je poslovanje sa kriptovalutama i dalje ilegalno u Rusiji, rusko ministarstvo finansija trenutno radi na setu zakona koji će omogućiti kupovinu i prodaju bitkoina.

Moisejev je rekao:

"Da, nemoguće izdavati stranu valutu u Rusiji. Ali možete kupiti stranu valutu, staviti je u džep i otići u inostranstvo. Prema tome, trenutno radimo na tome da u predlogu zakona sve precizno definišemo da bismo omogućili kupovinu i prodaju bitkoina."

Međutim, Moisejev je pojasnio da je rudarenje ilegalno u Rusiji jer bi izdavanje bilo koje valute osim rublje bilo protivustavno.

"Prema Ustavu, jedina valuta u zemlji je rublja. Njen jedini emitent je Banka Rusije. Prema tome, emitovanje bilo koje druge valute je nezakonito", dodao je on.

Očekuje se da će saopštenje ministarstva finansija podstaći značajan rast bitkoina u Rusiji. Prema Borisu Titovu, lideru Partije Rasta, ruske agencije procenjuju da su korisnici iz Rusije do sada otvorili oko 2 miliona bitkoin wallet-a.

"Mi [Partija Rasta] procenjujemo da je do sada više od 2 miliona ljudi u Rusiji otvorilo bitkoin wallet-e ", rekao je Titov u intervjuu za rusku novinsku agenciju TASS.

Bitkoin postaje legalan dok su mejnstrim platni sistemi u problemu

Dok u ruskoj bitkoin zajednici vlada pozitivna atmosfera, poznati platni sistemi, među kojima su QIWI i Skrill se suočavaju sa ozbiljnim problemima.

Kao što je navedeno u jednom od prethodnih članaka na Cointelegraph-u, QIWI i Skrill su stavljeni na listu zabranjenih sajtova jer nude mogućnost za učestvovanje u onlajn kockanju.

Iako stručnjaci veruju da će se ovi problem rešiti u skoroj budućnosti, zabrana mejnstrim platnih sistema ukazuje na vrlo stroge zakone kad su finansije u pitanju i time legalizacija bitkoina dodatno dobija na težini.