Uvođenjem blokčein tehnologije Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) mogu uštedeti više od tri milijarde dolara.

Ovo je predstavljeno u pismu o namerama pod nazivom „Inkluzivno uvođenje blokčeina: Studije slučajeva i učenje iz Ujedinjenih Arapskih Emirata“, objavila je 15. januara novinska agencija Emirates.

Dokument je pripremio Centar za četvrtu industrijsku revoluciju UAE - fokusiran na nauku i tehnologiju - Fondacija Dubaia za budućnost i Svetski ekonomski forum.

Sektori identifikuju prioritete za implementaciju blokčeina

Pismo o namerama je imalo za cilj da razume trenutni nivo primene blokčeina, ključne izazove i faktore uspeha povezane sa tehnologijom. U istraživanju je učestvovalo više od 100 organizacija iz preko 60 vladinih i nevladinih entiteta koji već koriste blokčeina.

Velika većina - 80% - anketiranih vladinih subjekata je navela identifikovanje primenljivih blokčein rešenja u ranoj fazi kao najvažniji faktor u primeni tehnologije.

Za velike organizacije, uspeh blokčein implementacije oslanjao se na jasno definisan obim, uloge i odgovornosti u okviru projekata.

Što se tiče javnog sektora, obrazovanje i usklađivanje sa zainteresovanim stranama činilo se najkritičnijim izazovom kada je u pitanju primena blokčeina, pri čemu privatni sektor navodi regulatornu nesigurnost kao ključnu brigu.

Integrišući blokčein u svoje poslovanje, vlada UAE može drastično smanjiti papirologiju, eliminišući 398 miliona štampanih dokumenata i 77 miliona radnih sati godišnje, navodi se u analizi.

Fokus UAE na blokčein

Sa prijavljenih 80% subjekata iz javnog i privatnog sektora koji već koriste blokčein, UAE je očigledno ušao u taj sektor. UAE, zajedno sa Bahreinom i Saudijskom Arabijom, predvodi kada je u pitanju pozitivno zakonodavstvo o kriptovalutama i blokčeinu. Autor blokčeina, Suki Jutla je ranije izjavio za Cointelegraph:

„UAE je bila dovoljno pametna da razume da će ova inovacija rasti u godinama koje dolaze i ne žele da je propuste. Ne bih se iznenadio ako UAE postane vodeća nacija na ovim prostorima kao što je to slučaj sa naftom i imovinom."

U proteklih nekoliko meseci, UAE je pokrenula niz inicijativa vezanih za blokčein, uključujući Digitalni put svile koji ima za cilj digitalizaciju trgovinskog procesa, razvoj prve platforme za razmenu finansijskih dokumenata u zemlji zasnovanu na tehnologiji i Silsal blokčein projekat sa ciljem da obezbedi veću sigurnost, transparentnost i efikasnost u špediciji i logistici.