Centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) sarađuje sa monetarnim vlastima Saudijske Arabije (SAMA) kako bi emitovala kriptovalutu prihvaćenu u prekograničnim transakcijama između dve država, preneo je GulfNews na engleskom 12. decembra.

Mubarak Rašid Al Mansouri, guverner centralne banke UAE, na sastanku o globalnim bankarskim standardima i regulativama za arapski region, izjavio je:

"Ovo je verovatno prvi put da svedočite o saradnji monetarnih vlasti iz različitih zemalja na ovu temu i nadamo se da će ovo dostignuće podstaći sličnu saradnju u našem regionu".

Ipak, Al Mansouri je takođe istakao da je ovo "samo studija" i da "nisu dublje razmatrali o njoj". Digitalna devizna valuta koja je u razvoju trebalo bi da se koristi samo između banaka. Prema Al Mansuriju, ovo bi bilo "mnogo efikasnije".

Al Mansouri je dodao da nedavni razvoj tehnologije u finansijske svrhe donosi izazove i mogućnosti. Ključ, prema njegovim rečima, su regulatori koji bolje razumeju rizike i najbolji način upotrebe ove tehnologije.

Kao što je Cointelegraph objavio početkom oktobra, digitalna valuta podržana od vlade Dubaija dobiće sopstveni platni sistem. Shodno tome, domaći potrošači će moći da koriste digitalnu valutu za plaćanje roba i usluga.

"Global Market" Abu Dabija je takođe nedavno izvršio testiranje blokčein KYC procedure. Prva faza pilot projekta u međunarodnoj slobodnoj zoni u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata navodno je bila uspešna.

 

Pripremio: Nikola Mosurović