Šeik Muhamed bih Rašid, potpredsednik i premijer UAE-a i vladar Dubaija, pokrenuo je “UAE blokčein strategiju 2021”, sa ciljem da postane svetski lider u usvajanju tehnologije, izveštava kancelarija za medije iz Dubaija, 11. aprila.

Tokom lansiranja “UAE blokčein strategije 2021”, njegovo visočanstvo šeik Muhamed bih Rašid je rekao da će usvajanje blokčein tehnologije podržati pripremu vlade za buduće izazove i sačuvati 11 milijardi dirhama (skoro 3 milijarde dolara), koje vlada godišnje troši na cirkulaciju dokumentacije. Procenio je i da bi usvajanje tehnologije sačuvalo milione radnih sati, smanjilo vladinu dokumentaciju za 389 miliona i skratiti 1,6 milijardi kilometara provedenih u vožnji. Šeik Muhamed kaže:

“Usvajanje nove tehnologije će se odraziti na kvalitet života u UAE-u i povećati nivo zadovoljstva građana. Polovina vladinih transakcija na federalnom nivou će biti sprovedena putem blokčein tehnologije do 2021. godine…Ova tehnologija će uštedeti vreme, trud i resurse i omogućiti pojedincima da blagovremeno sprovedu većinu svojih transakcija, koje odgovaraju njihovom načinu života i rada.”

Strategija se zasniva na 4 fundamentalna principa, fokusirajući se na “sreću građana i stanovnika, efikasnost vlade,napredne zakone i globalno preduzetništvo”.

Vlada UAE-a namerava da investira u kurseve, događaje, radionice i izveštava da će izgraditi svoj položaj na blokčeinu, kao i da će podržati univerzitetsko obrazovanje specijalizovano za ovu oblast i njoj bliske oblasti, poput kriptografije.

Februara, Roads and Transport Authority (RTA) iz Dubaija objavio je planove za pokretanje sistema za upravljanje životnog ciklusa vozila, zasnovanog na blokčeinu, 2020. godine, koji će omogućiti korisnicima da prate istoriju svojih vozila.

Prošlog meseca, Dubai je objavio planove o pokretanju virtualnog tržišta specijalizovanog za turizam, zasnovanog na blokčeinu, kao deo svoje inicijative Dubai 10x. Tržište će preko blokčeina povezati sve turističke organizacije uključene u planiranje putovanja, pružajući gostima transparentne, realne cene i izbor iz turističke ponude Dubaija.


 

Pripremila: Kristina Ristin