Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) žele da se pridruže listi vodećih destinacija za blokčein poslovanje u 2019. godini, zbog obećavajućeg novog kripto zakonodavstva komentari su eksperata u dnevnom listu The National od 24. decembra.

Kako su UAE najavili novi pravni okvir za inicijalnu ponudu novčića (ICO) i nagovestili moguću regulaciju kripto berzi, stručnjaci vide mogućnost da se zemlja pridruži Malti i Gibraltaru kao popularna kripto destinacija.

Hans Fraikin, izvršni direktor projekta Libra - program za investiranje baziran na blokčeinu – izjavio je za Nacional da su UAE “savršeno pozicionirani da budu globalni lider u ICO okruženju.” On takođe veruje da će zemlja postati najperspektivnija jurisdikcija za tokenizovane startapove zbog svog stava o ICO projektima.

Andrea Bonaceto, izvršni direktor kompanije Eterna Capital - kompanije za upravljanje fondovima iz Londona - takođe veruje da bi UAE mogla biti "na čelu industrije" zahvaljujući naporima vlade da modernizuje finansijski sektor.

Međutim, oba stručnjaka smatraju da UAE mora da neguje sopstvene programere i investitore kako bi osigurala održivu budućnost kripto industrije u zemlji.

Kako je ranije izvestio Cointelegraph, finansijski regulator UAE je sredinom decembra objavio da će nova politika za ICO biti uvedena početkom 2019. godine. Uprave za hartije od vrednosti i robe sa dodatom vrednosti će sarađivati sa Komisijom za hartije od vrednosti Abu Dabija i finansijskim tržištem Dubaija kako bi razvili platformu za trgovinu ICO tokenima.

Istovremeno, UAE takođe razvija nekoliko kriptovaluta i blokčein projekata na državnom nivou.

Na primer, zemlja je sarađivala sa susednom Saudijskom Arabijom kako bi razvila kriptovalutu za prekogranične transakcije. Štaviše, Savetodavno veće Federacije banaka Ujedinjenih Arapskih Emirata raspravljalo je o primeni blokčeina u svojim bankama čkako bi poboljšali KYC procese.


 

Pripremio: Nikola Mosurović