U nedavnom otkriću, Uber je objavio da su lične informacije o njegovim vozačima i mnogim njegovim korisnicima hakovane, objavivši privatne podatke više od 57 miliona pojedinaca. Hakeri su mogli da pristupe korisničkim imenima, imenima, brojevima vozačkih dozvola i brojevima mobilnih telefona.

Hakovanje se dogodilo 2016. godine, a kompanija je do sada skrivala informacije od javnosti. Umesto prijavljivanja incidenta, kompanija je odlučila da hakerima plati 100.000 dolara kao otkupninu u zamenu za brisanje podataka i pristanak na apsolutnu diskreciju od strane hakera. Prema saopštenju kompanije:

“U vreme incidenta preduzeli smo hitne korake da obezbedimo podatke i zatvorimo dalji neovlašćeni pristup od strane pojedinaca, a potom smo indetifikovali pojedince i dobili uverenja da su preuzeti podaci uništeni, a takođe smo sproveli mere bezbednosti.”

Rizici mobilnih novčanika

Glavni rizik za korisnike kriptovaluta su aplikacije mobilnih novčanika. Sa pristupom imena i telefonskih brojeva, hakeri bi potencijalno mogli da otmu podatke na telefonu ili čak resetuju telefon kao pristupnu tačku radi pristupa mobilnim novčanicima. Nedavne žrtve Kris Burnski i drugi koji su imali ukradenih oko 150.000 dolara.

Iako ni jedna neposredna pretnja nije poznata, vlasnicima bitkoina se preporučuje da posvete veliku pažnju na stanje koje je dostupno na mobilnim novčanicima i obrate pažnju da li se vidi bilo kakva potencijalna prevarantska aktivnost. Nadalje, korisnici se uvek ohrabruju da čuvaju većinu kriptovalutnih fondova u oflajn novčanicima.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić