Japanski tehnološki gigant SoftBank razvija blokčein platni servis putem mobilnog telefona, prema zvaničnom saopšenju kompanije od 12. septembra.

SoftBank-ov novi proof-of-concept (PoC) objavljen je u partnerstvu sa blokčein kompanijama koje su fokusirane na telekomunikacije TBCASoft i Sinchronoss Technologies, klaud usluge i poruke, digital i internet stvari (IoT) usluge i platforme.

Predstojeći platni servis putem mobilnog telefona biće zasnovana na RCS protokolu globalnom, standardu za razmenu poruka, i TBCASoft blokčein platformi. Usluga će omogućiti korisnicima da vrše peer-to-peer prenos novca na globalnom nivou, kao i da izvršavaju interne kupovine direktno sa svog uređaja preko aplikacije RCS novčanika ili usluge starih sistema za poruke, poput SMS-a ili e-pošte.

U saopštenju se navodi da se najveći Uberov akcionar SoftBank udružio sa TBCASoft-om u cilju razvijanja blokčein platforme ‘cross-carrier’ i ‘cross-carrier’ platne usluge (CCPS), čiji je cilj podsticanje plaćanje putem mobilnog telefona među globalnim telekomunikacionim operaterima. Zauzvrat, Sinchronoss je obezbedio višekanalnu komunikacionu platformu koja kombinuje tekstualne poruke (SMS), e-poštu i RCS komunikacijski protokol. Platforma je pokrenuta ranije 2018. godine, navodi se u saopštenju.

Potpredsednik Softbank-a Takeši Fukuizumi je napomenuo da će ‘cross-carier’ platni sistem koji se sprema da omogući trgovcima da rade u okruženju koje je ranije bilo dostupno samo velikim brendovima".

Prema rečima direktora i predsednika kompanije Sinchronoss Glen Luriea, predstojeća blokčein RCS mobilna usluga će "poremetiti tržište trenutnih razmena poruka i plaćanja", navodeći da je SoftBank "na čelu sa pronalaskom najnovije tehnologije na tržištu".

10. avgusta Cointelegraph je objavio da je pokretanjem blokčein startapa Zulu pokrenuta platforma za lajtkoin (LTC) transakcije putem enkriptovanog mesindžera Telegram, koji takođe planira da uvede LTC transakcije putem SMS-a kako bi podržao korisnike sa lošijom internet konekcijom.

Ranije u avgustu, američka softverska kompanija Intuit dobila je patent za obradu bitkoin (BTC) plaćanja putem SMS-a. Patent je navodno podnet u istoj godini kada je Intiut-ovo poresko rešenje QuickBooks povezalo BitPay kako bi se poslovnim klijentima omogućilo plaćanje računa u bitkoinu.


 

Pripremio: Nikola Mosurović