Investiciona banka iz Ciriha i kompanija za finansijske usluge Union Bank of Switzerland (UBS) izjavila je da bi cena bitkoina (BTC) trebalo da dostigne skoro 213.000 dolara kako bi zamenio američke zalihe novca, objavio je Bloomberg 2. avgusta.

Prema Bloomberg-u, novi izveštaj UBS-a navodi da se BTC trenutno ne može smatrati novcem ili održivom imovinom jer je njegova svestranost umanjena ograničenjima kapaciteta BTC mreže. Izveštaj kaže:

"Naši nalazi pokazuju da je bitkoin u svom trenutnom obliku isuviše nestabilan i ograničen da bi postao održivo sredstvo plaćanja za globalne transakcije ili glavna klasa imovine."

U izveštaju se navodi da dok digitalne valute potencijalno mogu postati alternativna klasa imovine, njihove cene će verovatno ostati nestabilne. Obim BTC-a koji se koristi u trgovini značajno je opao tokom prošle godine od njegovog vrhunca od 411 milion dolara u septembru 2017. godine, prema nedavnom istraživanju istraživačke firme Chainalysis.

Što se tiče nestabilnosti cena na kripto tržištima, viši ekonomista u Chainalysis-u Kim Grauer je rekao: "Kada je cena prošle godine naglo rasla, za jedan dan ste mogli da izgubite 1000 dolara kada bi ga potrošili (kripto)."

Viši istraživač u Institutu za međunarodne računarske nauke, Nikolas Vejver, izjavio je za Bloomberg da digitalna valuta "nije zapravo upotrebljiva" kao sredstvo plaćanja, navodeći visoke troškove transakcije kao glavni razlog.

Dok UBS izveštaj navodi da se efikasnost obrade BTC mreže mora znatno poboljšati kako bi bila efikasna forma plaćanja, neki BTC evangelisti veruju da će vodeća digitalna valuta postati jedinstveni metod plaćanja u svetu.

U martu, generalni direktor Tvitera i platne službe Square, Džek Dorsi, rekao je da vidi BTC kao jedinstvenu buduću valutu u svetu, do čega će doći za "verovatno više od deset godina, ali bi moglo ići i brže".

Kao odgovor na mnogobrojne brige investitora sa Vol Strita da su kriptovalute balon, Bil Miler, multimilionerski investitor i osnivač hedž fonda Miller Value Partners, rekao je u martu da "su baloni neophodni da se kapital dovede na tržište da bi se utvrdilo da li će ove inovacije zaista opstati" i upoređivao je BTC sa glavnim izumima tokom čitave istorije.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić