Predsedavajući UBS-a, Aksel Veber je izjavio da najveća banka u Švajcarskoj neće ponuditi svojim kupcima trgovanje bitkoinom i drugim kriptovalutama, prenosi Cointelegraph Nemačka 3. maja. Veber je pozvao na strožiju kontrolu kriptovaluta navodeći da “često nisu transparentne i stoga su otvorene za zloupotrebu", u svom govoru u Bazelu, Švajcarska.

Preman rečima predsedavajućeg, virtuelne valute su u najboljem slučaju visoko spekulativan instrument za investiranje”, a u najgorem slučaju "olakšavaju finansiranje terorista, pranje novca i druge kriminalne aktivnosti”. Po njegovom mišljenju virtuelne valute nemaju karakteristike valuta jer su u ovom trenutku previše nestabilne i retko se koriste da se izvrši pravo plaćanje.

Međutim, Veber priznaje da vidi prilike u baznoj tehnologiji blokčeina: "Stvar koja čini jednostavniji, brži i sigurniji proces je korisna za sve nas, klijente, akcionare ili banke."

Veberu ovo nije prvi put da kritikuje kriptovalute. Prošle godine je u najuglednijem listu u Švajcarskoj dao intervju u kojem je rekao:

"Da bi bio novac neophodno je da ispuni tri funkcije: jedna je da bude sredstvo plaćanja, a bitkoin nije univerzalno prihvaćeno sredstvo placanja. Druga da je novac mera vrednosti, a ne postoje cene koje su izražene u bitkoinu, a cena bitkoina nije stabilna tako da ni taj uslov ne ispunjava. Osnovni nedostatak još je to što je broj novčića ograničen."

Veber nije sam u svojoj kritici kriptovaluta. U novembru prošle godine Dojč banka je upozorila svoje klijente povodom ulaganja u bitkoin. Tomas Majer, biviši glavni ekonomista u toj banci je opisao ulaganje u kriptovalute kao "lošu opkladu" i spekulativni objekat nepoznatog rizika.

U januaru ove godine Severnoameričko udruženje za hartije od vrednosti ( NASAA ) i Komisija za hartije od vrednosti i menjačke poslove (SEC) savetovali su investirore sa Vol Strita da ne ulažu u kriptovalute i ICO. Jedan od glavnih razloga koji su naveli je da investitori nisu dovoljno informisani o proizvodima u koje investiraju.
 

Pripremila: Majda Petrović