Britanska policija upozorila je javnost o lažnim investicionim šemama koje uključuju kriptovalute, čiji je obim doveo do gubitka od 2 miliona funti (2,55 miliona dolara) ovog leta, navodi se u saopštenju objavljenom 10. avgusta.

U saopštenju, policija navodi statistiku koju je pripremio Nacionalni centar za izveštavanje o akcijama protiv prevara i sajber kriminala, koja pokazuje da su u junu i julu žrtve prijavile gubitke od 2,5 miliona dolara u prevarama sa kriptovalutama. Prosečan gubitak iznosio je oko 10 hiljada funti (12.700 hiljada dolara) po osobi. Direktorka Nacionalnog centra Polin Smit je rekla:

"Važno je za svakog ko ulaže ili razmišlja o ulaganju u kriptovalute da temeljno istraži kompaniju sa kojoma odluči da investira. Statistike pokazuju da oportunistički prevaranti koriste ovo tržište, nudeći ulaganja u kriptovalute i koristeći svaki mogući trik kako bi prevarili žrtve."

Prevaranti navodno mame potencijalne žrtve sa "brzo se obogati" investicionim šemama u kripto rudarenju i trgovanju. Kada se osoba prijavi na lažni veb-sajt za investiranje u digitalne valute, od njih se traži da daju lične podatke kao što su detalji kreditne kartice ili brojevi vozačkih dozvola za otvaranje  računa. Kada žrtva napravi početni depozit, prevaranti ih ubeđuju da investiraju više da bi ostvarili veći profit.

U cilju borbe protiv prevarljivih aktivnosti u vezi sa kriptovalutama, Akademija privrednog kriminala u Londonu (ECA) je, kako se izveštava, razvila jednodnevni kurs pod nazivom "Kriptovalute za istražitelje" kako bi obučavali policajce da prepoznaju i upravljaju kriptovalutama u svojim istragama.

Ove nedelje, finansijski nadzorni organ Velike Britanije, Uprava za finansijsko delovanje (FCA), izdala je dva upozorenja o kompanijama koje su povezane sa kriptom, koje tvrde da ih ovlašćuje FCA. Prva firma koja se zove Fair Oaks Crypto navodno je pokušala da prevari potencijalne žrtve tvrdeći da predstavljaju Fair Oaks Capital Ltd. Druga, Good Crypto je, navodno, davala "lažne detalje ili ih mešala sa nekim tačnim detaljima registrovane firme", koja je u ovom slučaju bila Arup Corporate Finance iz Londona.

 

Pripremila: Majda Petrović