Sedam najvećih kompanija kriptovaluta širom sveta su udružili snage da formiraju CryptoUK, prvo takve vrste trgovinsko udruženje, čiji je cilj samoregulacija kripto sektora u Velikoj Britaniji, preneo je Telegraph u utorak 13. februara.

CryptoUK se sastoji od globalnih trgovinskih platformi kriptovaluta i usluga: Coinbase, eToro, CryptoCompare, CEX.IO, BlockEx, CoinShares i CommerceBlock, kao što je navedeno na službenoj veb stranici organizacije.

Zeeshan Feroz, direktor kompanije Coinbase UK, je napisao: "Propisi su neizbežni i to je dobra stvar".

CryptoUK namerava da sarađuje sa vladom Velike Britanije i da prati kodeks ponašanja koji će pomoći u sprečavanju pranja novca i drugih nelegalnih aktivnosti koje uključuju bitkoin i druge kriptovalute, kao i bolja zaštita potrošača. Međutim, grupa se neće baviti regulisanjem Inicijalnih ponuda novčića (ICOs), oblast kripto sektora kojs je pod stalnim kritikama regulatornih tela širom sveta.

CryptoUK, predsednik i generalni direktor eToro Iqbal Gandham, rekao je da novo samoregulativno telo ima za cilj "promovisanje dobre prakse i rad sa vladom i inspekcijama", dodajući da bi kompanija mogla postati "osnova za ono kako će izgledati budući regulatorni okvir".

Prošle nedelje, šef američke Komisije za trgovanje robnim fjučersima, Brian Quintenz, predložio je da zajednica kriptovaluta treba da stvori vlastiti regulatorni sistem ili samoregulativne organizacije (SRO), kako bi se izbeglo "strogo rukovođenje vlade".


 

Pripremio: Nikola Mosurović