Britanski ministar finansija Filip Hamond izjavio je da bi pitanje trgovanja preko Irske granice nakon što Velika Britanija napusti Evropsku uniju (EU) moglo biti rešeno primenom blokčein tehnologije, izveštava The Irish Times 1. oktobra.

Govoreći na konferenciji torijevaca u Birmingemu, Hamond je navodno tvrdio da "postaji dostupna tehnologija [...] ne tvrdim da sam ekspert za to, ali najočiglednija tehnologija je blokčein", kada su ga pitali kako vlada planira da omogući trgovinu nakon Bregzita.

Govoreći o budućnosti irske granice, Ujedinjeno Kraljevstvo i EU su pristale da napuste granicu između Severne Irske i Republike Irske; međutim, strane i dalje rade na pitanju kako to ostvariti, izvestio je Forbes u februaru.

Velika Britanija namerava da napusti carinsku uniju EU, koja bi zahtevala graničnu kontrolu između Severne Irske, dela Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Irske, koja će ostati u EU. Iako je London ponudio da potpiše sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini sa kontinentalnim blokom, to bi uključivalo pravila identifikacije zemalja tj. porekla proizvoda kako bi osigurala usklađenost, napominje Forbes.

Implementacija blokčein tehnologije mogla bi biti alat za rešavanje pitanja irske granice, s obzirom na to da tehnologija omogućava transparentno prikazivanje kretanja proizvoda i bez promena. Logistički gigant Maersk je u avgustu najavio pokretanje rešenja za blokčein sa IBM-om koji je obuhvatio 94 organizacije, sa 154 miliona transportnih događaja koji su u to vreme zauzeti.

U maju je Nacionalni univerzitet Irske (NUI) Galvai objavio studiju koja je pozvala vladu da šire promoviše blokčein tehnologiju u zemlji. NUI predlaže preporuke za povećanje svesti i usvajanja blokčein tehnologije, što može, navodno, imati pozitivan uticaj na ekonomski rast i uspostaviti osnovu za nesmetano vršenje poslovanja.

 

Pripremila: Majda Petrović