Organ finansijske uprave u Velikoj Britaniji (FCA) najavio je osnivanje globalne inicijative za unapređenje saradnje o inovacijama finteha – kao što je blokčein - između regulatora i kompanija, prema zvaničnom saopštenju za javnost od 7. avgusta.

FCA navodi da će novi savez, Globalna finansijska inovaciona mreža (GFIN), raditi u saradnji sa 11 finansijskih uprava i srodnim organizacijama kako bi pomogao finteh firmama lakše da interaguju sa regulatorima iz različitih zemalja.

Prema saopštenju za medije, GFIN ima za cilj da bude konsultant na temama kao što su rast tehnologije, tehnologija distribuiranog registra i veštačka inteligencija (VI), kao i regulisanje hartija od vrednosti i inicijalne ponude novčića (ICO), između ostalog.

Kristofer Vulard, član odbora FCA i izvršni direktor za strategiju i konkurenciju, izjavio je u saopštenju za medije da će stvaranje GFIN-a pomoći organizacijama da "utiču na inovacije u finansijskim uslugama za potrošače, dok će moći da kontrolišu potencijalnu štetu".

Novi savez je deo implementacije i razvoja uspešnog napretka FCA-ovog globalnog finteh regulatornog “sandbox-a” koji je pokrenut ranije ove godine.

Izveštaj iz jula, koji je sprovela Big Innovation Centre, DAG Global i Deep Knowledge Analytics izjavili su da će Velika Britanija postati lider u blokčein tehnologiji i kripto ekonomiji do 2022. godine.

 

Pripremio: Nikola Mosurović