Britanski finansijski regulator udvostručio je broj preduzeća zasnovanim na kriptovalutama, koje prati zbog nelegalnih operacija, kako izveštava lokalni dnevni list Telegraph 26. novembra.

U odgovoru na zahtev javnosti o slobodi pristupa informacija, Uprava za finansijsko ponašanje (FCA) izjavila je da trenutno posmatra 50 entiteta za koje “sumnja” da pružaju finansijske usluge bez dozvole.

Broj je više nego udvostručen, nego što je FCA prijavila u maju ove godine, i javlja se u vremenu kada se UK zalaže za urednost svoje domaće kripto industrije.

Iako nije citirao sam odgovor, Telegraph je naveo računovođu koji navodi da je kontinuirani pad cena kriptovaluta indirektno imao pritisak na FCA.

“Ogromni gubici koji su rezultat pada cena kriptovaluta ove godine dovešće do masovnih žalbi upućenih FCA”, izjavio je partner Mora Stivensa, Endrju Džejkobs, dodajući:

“Sada kada su cene doživele slom, verovatno će se otkriti prevara, sa sve većim pritiskom na FCA da osigura tržište kako bi delovalo transparentno i pravično.”

Po nedavnom izveštaju Cointelegraph-a, regulator je nagovestio da je teško primeni oštar pristup kriptovaluta u industriji finansijskim uslugama.

Ovo uključuje i raspravu o zabrani određenih vrsta finansijskih proizvoda, za koju se neki plaše da se može proširiti na instrumente kao što su bitkoin fjučursi, kojima se već uspešno trguje na drugim mestima.

Izvršni direktor za strategiju i konkurenciju FCA, Kristofer Volard izjavio je prošle nedelje u govoru:

“Zabrinuti smo da se potrošačima prodaju složeni i nestabilni derivati zasnovani na berzanskim tokenima sa fundamentalnim tržišnim problemima.”

Pristup je već primljen od strane nekih stranaka koji ga opisuju kao “tupi instrumentalni pristup”.

Međutim pad cena kriptovaluta je smanjio pritisak na britanskog regulatora da uvede pravila za taj sektor, po izveštaju Cointelegraph-a.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović