Britanski finansijski regulator, Financial Conduct Authority (FCA), izdao je upozorenje protiv ilegalne kripto firme Next Coin Market, navodi se u zvaničnom saopštenju objavljenom 6. marta.

Prema FCA, bugarska kompanija Next Coin lažno tvrdi da je ovlašćena od strane finansijskih vlasti Velike Britanije za pružanje usluga vezanih za kriptovalute britanskim rezidentima.

FCA je utvrdila da Next Coin šalje korisnicima link lažnog veb-sajta koji daje utisak da je firma zvanično ovlašćena od strane FCA. Međutim, Next Coin nije registrovan kod ovog organa, kaže FCA, tvrdeći da je firma uključena u kriminalne aktivnosti.

Finansijski regulator je zatražio od javnosti da prijavi slučajeve povezane sa lažnim tvrdnjama o ovlašćenosti od strane FCA. U slučaju da je novac prebačen, organ savetuje javnost da prijavi bilo kakve sumnjive aktivnosti centru za prevare i sajber kriminal, Action Fraud.

FCA je takođe naglasila da svako ko radi sa neovlašćenom firmom nije zaštićen od strane Šeme za kompenzaciju finansijskih usluga, i stoga ne može da se žali Službi finansijskog ombudsmana, zvaničniku britanskog parlamenta za rešavanje finansijskih pitanja.

Nedavno je švajcarska kripto banka Dukascopy upozorila klijente na foreks trgovačku kompaniju GCG Asia, koja je lažno tvrdila da predstavlja firmu ovlašćenu od strane banke.

Početkom februara, FCA je izvestila da su gubici od zajedničkih investicionih prevara - uključujući i one povezane sa kriptom - ukupno iznosili više od 255 miliona dolara u 2018. godini.