Primarni finansijski regulator Ujedinjenog Kraljevstva, Uprava za finansijske poslove (FCA), upozorio je da je ICAP Crypto klon firma u saopštenju 24. maja.

Prema izveštaju, ICAP Crypto je klon firma ICAP Europe Limited-a. Klon firme su vrsta prevare u kojoj prevaranti koriste informacije legitimnih firmi u pokušaju da ubede potencijalne klijente da su autentični.

U ovom slučaju, ICAP Europe Limited je legitimna firma koja je ovlašćena od strane FCA, a njene informacije se koriste u prevari od strane ICAP Crypto “firme” koja nije ni ovlašćena niti registrovana od strane FCA.

Godine 2018. FCA je izdala upozorenja za najmanje dve klon firme povezane sa kriptom. Prvi klon, Fair Oaks Crypto, pokušao je da zbuni klijente tvrdeći da je povezan sa Fair Oaks Capital-om. Drugi klon, Good Crypto, koristio se prevarom tako što je lažno predstavio neke informacije o registraciji legitimne firme Arup Corporate Finance kao svoje.

Kao što je ranije preneo Cointelegraph, FCA je ove sedmice saopštila da su kripto i foreks investitori u UK oštećeni za preko 34 miliona dolara u prevarama od 2018. do 2019. godine. FCA je dalje dodala da razmišlja o zabrani „visoko rizičnih derivatnih proizvoda koji su povezani sa kripto sredstvima“.

FCA je takođe nedavno prihvatila tri blokčein firme u svoje regulatorno test okruženje. Prema FCA-u, prethodni blokčein projekti koje su odobrili uključuju:

"... rešenja za digitalni identitet, platforme koje tokeniziju izdavanje finansijskih instrumenata i usluge čiji je cilj olakšavanje većeg pristupa finansijskim uslugama za ugrožene potrošače."