Regulator hrane u Velikoj Britaniji, Agencija za standarde hrane (FSA) sa uspehom je završila pilot projekat koristeći blokčein tehnologiju sudeći po objavi od drugog jula. Ovo je navodno bio prvi put da se blokčein tehnologija koristi kao regulatorno sredstvo u cilju osiguranja usklađenosti u prehrambenom sektoru.

Pilot projekat je primenjen u klanici stoke, gde su zajedno FSA i klanica bili ovlašćeni da pristupe podacima kako bi poboljšali transparentnost u lancu snabdevanja hranom. U julu, agencija razmatra pokretanje još jednog pilot projekta, koji bi omogućio farmerima da pristupe podacima o životinjama sa njihovih farmi. Šian Tomas, šef informativnog menadžmenta naveo je:

"Naš pristup bio je fokusiran na razvijanje standarda podataka sa industrijom koji bi pomogao da teorija postane realnost, a ja sam presrećan što smo uspeli da pokažemo da blokčein zaista funkcioniše u ovom delu prehrambene industrije. Mislim da postoje sjajne prilike za industriju i vladu da porade zajedno na proširenju i razvitku ovakvog pristupa."

U budućnosi, FSA je navela da će pokušati da kopira program u drugim postrojenjima. Agencija navodi da bi blokčein rešenje bilo trajno implementirano, to mora biti inicirano i vođeno od strane same industrije, jer se trenutni model podataka koristi samo za prikupljanje i komunikaciju rezultata inspekcije.

Blokčein nastavlja da uzima maha u sektoru lanca snabdevanja, što potencijalno smanjuje upravljanje zalihama i omogućuje veću efikasnost. Nedavno grupa kompanija Walmart, Nestle SA, Dole Food Co, Driscolls Inc, Tyson Foods Inc i Unilever Nv udružile su se sa IBM-om kako bi koristili blokčein tehnologiju za praćenje hrane globalno kroz svoj snabdevački lanac.

Prošlog meseca, Majkrosoft se udružio sa provajderom Ardents koji pruža usluge praćenja zaliha da bi razvio novu platformu za praćenjem proizvoda koristeći blokčein tehnologiju i veštačku inteligenciju. Sistem navodno nudi praćenje od početka do kraja i vidljivost od početne tačke tokom cele putenje snabdevačkog lanca, omogućujući korisnicima da prate pojedinačni proizvod u svom slučaju.


 

Pripremio: Bojan Zečević