ARCHANGEL projekat razmatra upotrebu blokčein tehnologije kako bi napravio nepromenljive digitalne zapise u Nacionalnoj arhivi Velike Britanije, prema postu sa bloga nacionalne arhive objavljenog 6. juna.

Projekat, u kome učestvuje Nacionalna arhiva, Univerzitet iz Surija, “UK open data” institut, koji finansira Savet za istraživanje fizičkih nauka i inžinjerstva (EPSRC), trenutno razvija blokčein prototip koji će prikazivati ko i kada menja neki dokument iz arhive.

Njihov cilj, prema menadžeru Nacionalnog arhiva Aleksu Grinu, je da se blokčein registar koristi u arhivi Velike Britanije kao i širom sveta "kao dokaz da ni jedna institucija ne može sama da promeni istoriju":

"ARCHANGEL razmatra kako možemo biti sigurni da se digitalni zapis nije menjao i kako da, ukoliko dođe do promena, budemo sigurni da je ta promena istorijski tačna."

ARCHANGEL-ov sajt opisuje projekat kao osamnestomesečno istraživanje o tome kako upotreba tehnologije distribuiranog registra (DLT) može da utiče na unos podataka u arhiv i kako može da se osigura poverenje u otvoreni sistem u kome bi svi građani imali pristup arhivu."

Sredinom aprila, član parlamenta Velike Britanije je u svom govoru hvalio blokčein, rekavši tom prilikom da će ova tehnologija imati "monumentalni uticaj". U februaru, Ministarstvo finansija Velike Britanije je objavilo da istražuje kriptovalute, ali je takođe objavilo da ne želi da sputava inovacije u vidu blokčein tehnologije.

 

Pripremio: Stevan Kostić