IG Group, onlajn kompanija za trgovanje derivatima iz Velike Britanije, zabeležila je, od nove godine, “znatno smanjenu” stopu trgovine kriptovalutama, iako je kompanija izjavila da je u četvrtom kvartal postigla “izuzetno velik učinak” zbog sve veće popularnosti derivata kriptovaluta, izveštava Financial Times, 22. marta.

Prema podacima IG Group-a, njhovi “neto prihodi od trgovanja skočili su 30 odsto na godišnjem nivou”, što iznosi oko 152,9 miliona funti tokom “tri meseca, zaključno sa krajem februara”. IG Group je dodao da je udeo u njihovim prihodima, koji je ostvaren prodajom kripto proizvoda, porastao sa 1% na 11% u odnosu na prošlu godinu u istom vremenskom intervalu.

Međutim, kompanija je primetila da je pad cena kripto derivata u skladu sa padom cene bitkoina (BTC).

U decembru je cena bitkoina porasla na 20.000 dolara, a kripto trgovanje je “znatno smanjeno” nakon kraja januara, dok je IG Group izgubila jedan procenat “aktivnih CFD (ugovor o razlikama) klijenata” od nove godine.

Regulatori Evropske unije (EU) su u februaru uputili potrošačima upozorenje na ulaganja u kripto imovinu sa “visokim rizikom”, zbog svoje neregulisane prirode i nestabilnosti kripto tržišta. Takođe u februaru, francuski berzanski regulator je rekao da derivati kriptovaluta moraju biti regulisani u okviru januarskih finansijskih reformi Evropske unije.


 

Priremila: Kristina Ristin