Londonski fudbalski klub Vest Hem Junajted - koji nastupa u Engleskoj Premijer ligi – pokreće saradnju sa blokčein platformom Socios.com kako bi pokrenuo fan token ekosistem. Ova vest je objavljena u saopštenju za javnost koja je podeljena sa Cointelegraph-om 30. aprila.

Kao što je ranije objavljeno, Socios tokenizovanom glasačkom platformom i blokčein mobilnom aplikacijom upravlja sportski blokčein preduzetnik chiliZ, koji ima podršku visokoprofilisanih igrača u kripto industriji kao što si kripto berza Binance i OK Blockchain Capital.

Vest Hem Junajted, trenutno na 11. mestu u Premijer ligi, ima preko 2,3 miliona lajkova na zvaničnoj Fejsbuk stranici kluba.

Prema današnjem saopštenju za medije, Socios i Vest Hem Junajted će lansirati zvanični klupski token za fanove preko takozvane Fun Token Offering (FTO) na početku fudbalske sezone 2019/20.

Token će biti digitalno sredstvo koje daje pravo glasa navijačima Vest Hem Junajted, i koristiće se za angažovanje fanova tako što će korisnicima da omogući da učestvuju u tokenizovanim anketama na mobilnoj aplikaciji Socios. Tokeni takođe daju vlasnicima pristup robama, nagradama i igrama, navodi se u saopštenjima.

Dok se tokeni koriste na Socios platformi, u tehničkom smislu oni rade na zasebnom saidčeinu (side chain), gde svaki fudbalskog kluba funkcioniše kao zaseban proof-of-authority nod.

Sajdčein pokreće ChiliZ-ova kripto valuta $chz, ERC20 korisnički token.

Da biste kupili tokene Vest Hem Junajteda i učestvovali u ponudi za fan tokene, navijači kluba moraju prvo da kupe $chz putem aplikacije ili kripto berze kako bi ih kasnije razmenili za njihove tokene za navijače.

U saopštenju se navodi istraživanje CoinMarketCap.com-a, koji je otkrio da je 46% korisnika izjavilo da će verovatno da kupi fan tokene povezane sa fudbalskim klubovima najviše klase.

Kao što je ranije objavljeno, Socios je opisao sebe kao blokčein, tokenizovana aplikacja "Socios" koncept grupnog upravljanja Real Madrida i FC Barselone ("socios" znači član ili saradnik na španskom).

Drugi veliki svetski fudbalski klubovi koje su se već udružili sa platformom su francuski fudbalski klub Pariz Sen-Žermen i italijanski Juventus.

U decembru 2018. godine, brazilski fudbalski klub Atletiko Mineiro pokrenuo je svoj vlastiti fan token nazvan "GaloCoin".

 

Pripremio: Nikola Mosurović