Britanski servis TransferGo navodno postaje prvi operater za transfer novca u svetu koji nudi uslugu trgovanja kriptovalutama, izveštava Blumberg 27. jula.

TransferGo sada omogućava korisnicima da kupuju i prodaju pet glavnih kriptovaluta - Bitkoin (BTC), Itirijum (ETH), Ripl (XRP), Bitkoin Keš (BCH) i Lajtkoin (LTC).

Prema izvršnom direktoru i osnivaču TransferGo Daumantas Dvilinskasu, mogućnost trgovanja kriptovalutama je bila pokrenuta "kao odgovor na potražnju naše baze korisnika":

"Sa više od 4.000 registrovanih korisnika u prvih nekoliko sati, vidimo da postoji velika tržišna potražnja za jednostavnim i pouzdanim investicionim i trgovačkim rešenjima."

Osnovana 2012. godine, TransferGo trenutno ima “preko 600.000“ registrovanih korisnika i partner je sa trideset banaka.

Transfer novca je prenos novca od strane radnika u inostranstvo do druge osobe preko međunarodnih granica. U 2017. godini, globalni tok transfera novca u zemljama u razvoju dostigao je 466 milijardi dolara.

Nešto ranije ove nedelje, glavni izvršni direktor platnog giganta Mastercard-a Ajajpal Banga, razbio je decentralizovane kriptovalute - za razliku od državnih emisija koje su nazvali "đubre". Banga je optužio kriptovalute za "divlju" volativnost, tvrdeći da ne "zaslužuju" da se smatraju sredstvom razmene.

Pre toga u junu, Qiwi Blockchain Technologies (QBT), podružnica glavnog ruskog fiat pružaoca platnih usluga Qiwi, navodno je pokrenula kripto investicijsku banku izgrađenu na "klasičnom modelu investicijonog bankarstva". Prema rečima finansijskog direktora kompanije, predstojeća HASH platforma će početi da nudi usluge trgovanja kriptovalutama u 2019. godini, nakon što kompanija dobije potrebnu licencu.

 

Pripremio: Nikola Mosurović